Investigadors valencians dissenyen llengües electròniques per a la detecció del càncer de bufeta

Aquesta tecnologia de baix cost podria contribuir a detectar la patologia de forma instantània amb una xicoteta mostra d’orina.

Part de l’equip investigadors que ha dissenyat llengües electròniques per a la detecció del càncer de bufeta
Part de l’equip investigadors que ha dissenyat llengües electròniques per a la detecció del càncer de bufeta / GVA

Un equip de la Universitat Politècnica de València (UPV), l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe i el Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina, dependent de l’Institut de Salut Carles III, ha desenvolupat un nou mètode no invasiu per a ajudar la detecció precoç i seguiment del càncer de bufeta.

El mètode està basat en l’ús de llengües electròniques voltamètriques. Es tracta d’una tecnologia de baix cost, l’aplicació del qual podria contribuir a detectar la patologia en les seues fases més primerenques, amb una xicoteta mostra d’orina.

A més, el processament dels senyals pot realitzar-se immediatament mitjançant un ordinador personal, amb el qual els resultats són instantanis i la seua aplicació reduiria així els temps d’espera del diagnòstic.

75% de taxa d’encerts

Els resultats preliminars d’aquest estudi, amb un 75% de taxa d’encerts, indiquen que les formes d’ona de corrent induïdes en orina mitjançant voltametria de polsos podrien permetre, amb un processament adequat de les dades, “el diagnòstic no invasiu en el seguiment de pacients de càncer de bufeta”, segons destaca la investigadora María Carmen Martínez Bisbal.

12.200 casos l’any a Espanya

Segons l’Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), a Espanya es diagnostica uns 12.200 casos anuals de càncer de bufeta, 357.000 en tot el món. La incidència al nostre país és de les més altes del món; és el quart tumor més freqüent en homes, després dels de pulmó, pròstata i colorectals.

També et pot interessar

stats