Inventen un sistema de reciclatge per a reconvertir bates mèdiques en nous productes plàstics i tèxtils

El projecte s'anomena ZERO i està desenvolupat per Fisabio i l'àrea de salut de Gandia, tot i que naix amb voluntat d'estendre's a altres hospitals valencians

Una sanitària es lleva una bata d'un sol ús
Una sanitària es lleva una bata d'un sol ús / À Punt NTC

La crisi de la covid-19 ha disparat exponencialment el consum d'equips de protecció sanitaris: quilos i quilos de residus tèxtils que impacten en el medi ambient. El departament de salut de Gandia s'ha proposat lluitar contra aquesta contaminació i per a això ha posat en marxa un projecte desenvolupat per la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (Fisabio) que permetrà reciclar totes les bates hospitalàries d'un sol ús per a reconvertir-les en nous productes plàstics i tèxtils.

El sistema, anomenat ZERO, ha obtingut 616.000 euros de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) i contribueix a revalorar els residus tèxtils a un cost menor i amb un reduït impacte ambiental. En el projecte participen també, a més de Fisabio i l'àrea sanitària de Gandia —dependents ambdues de la Conselleria de Sanitat—, les empreses Aupa Hogar i Plàstics Casaravi. A més, el consorci treballarà juntament amb altres entitats, com són el centre tecnològic Aitex i el Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València.

Ja abans de la pandèmia, el 2018, el departament de salut de Gandia —que engloba l'Hospital Comarcal Francesc de Borja i els ambulatoris de la zona— va generar 650.000 quilos de deixalles, segons l'informe d'activitat. El 90% es depositaren en abocador i la resta van ser incinerats.

El problema de les restes hospitalàries no és menor. A escala mundial parlem de 92 milions de tones de residus. Conscients de l'impacte mediambiental i de la petjada de carboni d'aquestes deixalles, Gandia es posa l'objectiu d'implantar un circuit de recollida de bates d'un sol ús i aprofitar-les després de ser tractades en productes plàstics i tèxtils preparats per a usar de nou, explica Ramon Soler, CEO d'Aupa Hogar. Suposa reutilitzar el 10% dels residus que genera aquesta àrea sanitària.

Teciclatge de bates mèdiques d'un sol ús
Teciclatge de bates mèdiques d'un sol ús / À Punt NTC

La tasca inicial del consorci de treball se centrarà en el disseny de bates d'un sol ús per Aupa, que se subministraran a l'Hospital de Gandia. Allí, el personal sanitari provarà la qualitat de les peces, tant en la confecció com en el material emprat, i s'identificaran les millores a aplicar. Una vegada acabada la vida útil de les bates, es desinfectaran i assecaran en el mateix hospital. El residu serà transportat a les instal·lacions de Casaravi, on es reciclaran per a obtindre granses de polipropilé. Aquest material es destinarà a la fabricació de noves bates, i es tancarà així el cicle.

El centre tecnològic Aitex durà a terme la valorització dels residus mitjançant tècniques convencionals de filatura, cosa que permetrà aconseguir fibres reciclades. Paral·lelament, des del Campus de Gandia de la UPV es durà a terme un estudi de l'impacte ambiental associat a la cadena de producció, així com una estimació de la petjada de carboni en cadascuna de les etapes del procés per tal de validar el sistema proposat i la sostenibilitat.

Aquest model de producció sostenible permetrà reduir la petjada de carboni i implementar un circuit de recollida i gestió de residus que naix amb voluntat d'estendre's a la resta d'hospitals valencians.

També et pot interessar

stats