Interior veu correcta l'actuació dels policies que multaren tres mares migrants a Paterna per no tindre papers mentre gestionaven el DNI dels nadons

L'ONG València Acull lamenta que no s'adopte cap mesura disciplinària contra els agents que tractaren les dones de manera "humiliant" i "intimidatòria"

 

Comisaria de la Policia Nacional de Paterna
Comisaria de la Policia Nacional de Paterna / À Punt NTC

El Ministeri de l'Interior veu correcta l'actuació dels agents de la comissaria de Policia Nacional a Paterna que, segons va denunciar l'Associació València Acull, van tractar de manera humiliant tres mares migrants que hi acudiren per a obtindre el DNI dels seus nadons. Així consta en la resposta que la Direcció General de Policia ha fet arribar al Defensor del Poble, Francisco Fernández Marugán, i que l'ONG ha fet pública aquest dimarts, en què s'assenyala que "els funcionaris policials que incoen expedients sancionadors a estrangers que es personen en dependències policials per a la pràctica d'algun tràmit actuen conforme a les obligacions legalment imposades". 

Els fets passaren al novembre de 2020, quan agents del cos policial a la comissaria de Paterna van multar per no tindre papers tres dones que volien gestionar el DNI per als seus fills. Un tracte "humiliant" i "intimidatori", segons va denunciar aleshores València Acull. D'acord amb el testimoni d'una de les afectades que va arreplegar À Punt NTC, els policies la van pressionar perquè desistira, van acusar-la d'aprofitar-se de la legislació espanyola i li van recomanar no recórrer a un advocat. Després de sotmetre-la a un interrogatori "inapropiat", finalment, li van obrir un expedient amb un proposta de multa de 501 euros per la seua situació irregular. Ella mateixa va gravar part de la conversa amb els agents. 

Les dones, dues d'elles colombianes, van presentar queixes davant la mateixa policia, i l'ONG València Acull –en nom d'elles– va denunciar els fets davant el Defensor del Poble. El consolat de Colòmbia a València, per la seua banda, també va presentar una queixa pel tracte que havien rebut les seues compatriotes.

Interior va obrir una investigació, tal com va anunciar en el seu moment la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, per a depurar responsabilitats. Mentrestant, destaca València Acull, les tres famílies van obtindre la residència temporal per circumstàncies excepcionals per arrelament familiar i s'arxivaren les sancions. L'entitat benèfica lamenta que la Direcció General de Policia no ha adoptat "cap mena de mesura disciplinària" contra els agents que van tractar les dones "indegudament", sinó que els exculpa pels fets i apunta que es continuarà sancionant les persones estrangeres en situació administrativa irregular que vagen a dependències policials per a realitzar tràmits. "Qualsevol persona sense permís de residència corre el risc de ser expulsada o multada si xafa una comissaria", apunta. 

No és la primera vegada que es produeixen aquests tipus de situacions, en què realitzar simples tràmits com sol·licitar un DNI o l'escolarització dels fills pot costar als progenitors l'expulsió del territori espanyol. El 2019, València Acull va interposar una queixa per la incoació d'expulsió a una dona d'Hondures que va acudir a denunciar una agressió a la comissaria de Xirivella i recentment s'han conegut els casos de dues famílies a Melilla, que s'enfronten a ser deportades al Marroc després d'un llarg camí burocràtic que iniciaren per voler matricular els fills en el col·legi.  

El Defensor del Poble s'ha pronunciat en contra d'aquestes pràctiques en reiterades ocasions. A finals del juliol ha tornat a reclamar que les persones estrangeres en situació administrativa irregular "puguen acudir a una comissaria per a realitzar un tràmit o denunciar un delicte sense por de ser expulsades". 

També et pot interessar

stats