La comissaria de Paterna multa una dona migrant per no tindre papers mentre gestionava el DNI del seu nadó

L’ONG València Acull denuncia el "tracte intimidatori" i demana que s'adopten mesures disciplinàries contra els agents.

Comisaria de la Policia Nacional de Paterna

La comissaria de la Policia Nacional a Paterna ha multat una dona migrant per no tindre papers mentre gestionava el DNI del seu nadó. Segons ha denunciat l’ONG València Acull, i segons el testimoni de la dona, que ha recollit À Punt Notícies, els policies la van pressionar perquè desistira, van acusar-la d'aprofitar-se de la legislació espanyola, li van recomanar no recórrer a un advocat. Després de sotmetre-la a un interrogatori "inapropiat", finalment, li van obrir un expedient amb un proposta de multa de 501 euros per la seua situació irregular.

L'ONG València Acull ha fet públic el cas aquest dijous i ha denunciat que els agents han tractat de manera "humiliant i intimidatòria" la dona. À Punt Notícies ha intentat posar-se en contacte amb la Policia Nacional que, de moment, encara no ha donat la seua versió.

Segons el relat de l'ONG, els fets van passar el 30 d'octubre quan la dona va anar la comissaria per a tramitar el DNI del seu nadó. L'ONG denuncia que no la van atendre la primera vegada i va haver d'anar l'endemà. "Directament se la van emportar per a incoar-li l'expedient per estada irregular no sense abans etzibar-li: tu eres colombiana, el teu fill també i no pot tindre DNI espanyol", denuncia València Acull.

“Em va preguntar si havia anat alguna vegada al metge i vaig respondre que sí. Aleshores els agents em van dir que em tocava pagar tot el que m’havia beneficiat. En poques paraules em va dir que havia vingut al país a tindre un fill i a beneficiar-me de les ajudes”, ha relatat la dona.

En declaracions a À Punt Notícies ha assenyalat: “Em va dir que jo m'aprofitava de la llei espanyola i que havia vingut a aquest país a tindre un fill només per a beneficiar-me de tindre la meua documentació”.

L'ONG ha explicat que els agents li van recomanar que no buscara cap advocat perquè la defenguera perquè no tindria prou diners per a pagar-lo. La dona va gravaren part de la conversa amb els agents i el moment en què li deien que s'estaven aprofitant de la legislació espanyola. Part d'aquesta gravació es pot escoltar al vídeo que acompanya aquesta informació.

Què diu el Codi Civil?

El Codi Civil espanyol estableix la nacionalitat per presumpció quan el país d'origen dels pares no la concedeix als seus fills o filles si naixen a l'estranger, com és el cas de Colòmbia. L'article 17 determina que són espanyols d'origen: c) Els nascuts a Espanya de pares estrangers, si tots dos mancaren de nacionalitat o si la legislació de cap d'ells atribueix al fill una nacionalitat; d) Els nascuts a Espanya la filiació dels quals no resulte determinada. A aquest efecte, es presumeix que són nascuts en territori espanyol els menors d'edat el primer lloc conegut d’estada dels quals siga territori espanyol.

També et pot interessar

stats