Intercitrus demana verificar el compliment del tractament en fred per als cítrics

Planas assegura que treballen juntament amb altres països i que molts contenidors estan retinguts per incomplir la normativa

Un camp de cítrics, en plena collita
Un camp de cítrics, en plena collita / Unió de Llauradors

Intercitrus ha demanat que els esforços se centren a verificar el compliment del tractament en fred dels cítrics de tercers països de manera eficaç i ajustada a la norma.

Així ho ha remarcat l'expresidenta de la interprofessional, Inmaculada Sanfeliu, que aquest divendres ha sigut rellevada en el càrrec per Enrique Bellés, en una assemblea que ha clausurat el ministre d'Agricultura, Luis Planas.

Planas s'ha compromés a treballar perquè els cítrics siguen producte sensible en la revisió de l'acord amb l'Àfrica Meridional i en favor de la reciprocitat a través de clàusules espill, però ha augurat que aquesta és una discussió que acaba de començar.

Davant del recent conflicte obert pel Govern de Sud-àfrica –que ha iniciat una disputa contra la UE per tal motiu–, ha sostingut que la norma comunitària és plenament compatible amb les regulacions de l'Organització Mundial del Comerç (OMC), segons informa Intercitrus.

Davant de la situació creada en els ports d'entrada de la UE per les taronges arribades des de Sud-àfrica amb posterioritat al 14 de juliol –data en la qual la normativa europea marcava com a prescriptiva l'aplicació del tractament de fred, Sanfeliu ha insistit a reclamar a les autoritats que s'asseguren del compliment de tots els requeriments tècnics exigits al tractament de fred.

En aquest sentit, el ministre ha assenyalat que els tècnics del seu departament han treballat en les últimes setmanes en aquesta línia amb altres estats europeus i molts contenidors estan retinguts per no complir el que s'estableix.

Ampliar el tractament a més cultius

Bellés, per la seua part, ha al·ludit a les pressions de Sud-àfrica per a deixar la norma sense efecte i ha avançat que la interprofessional continuarà treballant per a ampliar aquesta exigència a altres cultius, com són les mandarines i els pomelos per als quals existeix el mateix risc fitosanitari per la falsa arna.

El president d'Intercitrus ha avançat que l'èxit de la gestió de la interprofessional durant el pròxim exercici es mesurarà en funció de dos objectius: pactar un contracte homologat i ser capaços de mobilitzar fons europeus per a impulsar promocions del consum de cítrics.

També et pot interessar

stats