La Comissió Europea reforça el control sanitari dels cítrics importats de Sud-àfrica

La mesura s'aprovarà formalment durant una reunió de tots els comissaris europeus i entrarà en vigor el 20 de juny 

La taronja és part de l'economia de molts pobles de la Comunitat Valenciana
Treballadores del sector dels cítrics, en una imatge d'arxiu / À Punt

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha avançat aquest dimecres l'aprovació per part de la Comissió Europea del tractament en fred per a la importació dels cítrics provinents de Sud-àfrica. Precisament durant els últims dies el govern espanyol ha intervingut en les negociacions d'última hora a Brussel·les per a afavorir aquesta mesura, vital per al camp valencià.

Així ho ha anunciat aquest dimecres a través del seu compte de Twitter, en què ha agraït el treball de la comissió "en l'aplicació de la nova normativa en sanitat vegetal".

La iniciativa, que va nàixer a petició del Comité Permanent de Plantes, Animals, Aliments i Pinsos, ha derivat en una de nova que obligarà al tractament en fred dels cítrics importats, una fórmula que impedeix plagues, com la falsa arna en les fruites.

Durant la votació, la proposta ha rebut el suport d'una majoria qualificada d'estats membres de la Unió Europea. La mesura s'aprovarà formalment durant una reunió de tots els comissaris europeus i entrarà en vigor el 20 de juny, abans de l'inici de les campanyes d'importació procedents de països tercers.

Estava previst que la votació sobre el tractament en fred tinguera lloc divendres passat, però la Comissió Europea va eliminar el punt de l'agenda en l'últim moment. En vista d'aquest canvi, el ministre Planas va abordar el tema en una trobada amb la comissària europea de Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides. Espanya també va plantejar la qüestió durant la reunió de ministres d'Agricultura dels 27 celebrada dimarts a Brussel·les. El titular d'Agricultura ha assegurat que aquests contactes "han permés aclarir la situació i obtindre la majoria necessària per a l'aprovació d'aquesta mesura".

"El dels cítrics és un sector molt important per a nosaltres. Som líders en exportació de producte fresc a la Unió Europea i des del punt de vista de les seues característiques, presenta una vulnerabilitat a plagues procedents de l'exterior que, com en aquest cas, intentem evitar", ha agregat el ministre.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, s'ha fet ressò de la notícia també en les seues xarxes, on ha assegurat que és "un gran dia per a la citricultura valenciana".

La consellera d'Agricultura, Mireia Mollà, també ha qualificat la mesura com "un pas transcendental per al sector citrícola". A més, ha considerat que la Comissió Europea "recupera la raó i el criteri tècnic, enfront d'una decisió que atemptava contra els drets i la seguretat alimentària de tot el continent". En aquest sentit, Mollà ha afegit que també se salven altres productes sensibles, com el caqui, l'albercoc, la tomaca, el pimentó, l'albergínia, el raïm, el plàtan, la dacsa, la bresquilla o el garrofó.

Satisfacció al sector

Carles Peris, secretari general de la Unió de Llauradors, ha valorat de forma positiva que finalment s’haja pres aquesta mesura. "Al final, donarà una major sanitat vegetal a la citricultura valenciana". Ara només els falta saber-ne els detalls tècnics. "Necessitem saber si aquest és el protocol que buscàvem o és més lax, així com els períodes d’implantació, si és immediat o començarà a partir de 2023" ha explicat Peris.

“No és el tractament de fred més estandarditzat internacionalment, però és sense dubte un primer pas important. Ara cal treballar també per a aconseguir, a part de la taronja, el tractament de fred a les mandarines i pomelos per l'amenaça de la Thaumatotibia”, assegura Peris, que indica que “és evident que les intercepcions amb plagues són majors en taronges que en mandarines, però en aquestes també es detecten i cal unificar els protocols a escala mundial perquè les plagues poden entrar a través de volums baixos d'importacions, per la qual cosa cal evitar un risc innecessari de transmissió de plagues entre països”, conclou.

La Unió ha sol·licitat que s'amplie aquesta exigència, sobretot per a Sud-àfrica, les plantacions de mandarines de la qual estan creixent de manera constant. 

Per la seua part Intercitrus considera que el que s’ha aprovat hui “transcendeix la citricultura espanyola, és un pas històric en favor de la sanitat vegetal del conjunt de l’agricultura europea”, segons ha valorat la seua presidenta, Inmaculada Sanfeliu. 

Cooperatives Agroalimentàries també ha assenyalat que amb la campanya d'importació de cítrics des de l'hemisferi sud a punt de començar, "el sector analitzarà detalladament les condicions d'aplicació i l'efectivitat del nivell de temperatura establit en la norma hui adoptada".

També et pot interessar

stats