Com és el tractament en fred que s’aplicarà a les taronges que s’importen d’Àfrica?

Des de juny, els cítrics hauran de sotmetre’s a baixes temperatures des que ixen del port d’origen i durant la travessia més de vint dies

El tractament en fred l'hauran de seguir tots els cítrics procedents de Sud-àfrica i Zimbabue que vulguen entrar en el mercat europeu
El tractament en fred l'hauran de seguir tots els cítrics procedents de Sud-àfrica i Zimbàbue que vulguen entrar en el mercat europeu / À Punt NTC

Brussel·les ha cedit finalment a les pressions dels llauradors valencians, una de les seues reivindicacions històriques, i ha aprovat el tractament en fred per als cítrics que s’importen des de fora de la Unió Europea. Però, quan començarà a implantar-se aquesta mesura? En què consistirà?

Aquest acord entrarà en vigor a partir de juny per a les taronges procedents sobretot de Sud-àfrica i de països com Zimbàbue, perquè són països on s'ha declarat la presència de coneguda com la falsa sarna, una plaga que afecta els cítrics. Els cítrics d’aquests dos països arriben als ports del nord d'Europa.

El procés s'iniciarà abans d'abandonar el port

En una primera fase, els carregaments de cítrics africans estaran obligats a un pretractament en fred a 5 graus en el port d'origen.

Posteriorment, durant la travessia, el producte s’haurà de sotmetre a un tractament d’entre 1 grau sota zero i 2 graus durant 25 dies, fins a arribar als ports de destinació a Europa.

Per a supervisar que aquest tractament es du a terme, hi haurà un control amb sensors de registre de temperatures, que estaran disponibles de manera immediata, i un percentatge de les partides exportades es rastrejaran i s'inspeccionaran per a comprovar que estan lliures de plagues.

A partir del 2023, nou sistema

A partir de l'any que ve, la normativa del tractament canviarà. Els exportadors sud-africans podran triar entre dues opcions per a enviar la fruita refrigerada: un tractament en fred d'entre menys 1 i 0 graus durant 16 dies o un altre d'entre 1 grau sota zero i 2 graus durant 20 dies.

A partir de l'any que ve, els exportadors podran triar entre dos tractaments diferents
A partir de l'any que ve, els exportadors podran triar entre dos tractaments diferents / À Punt NTC

El tractament en fred està avalat per un informe científic de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, que va denunciar el descontrol de la plaga en els cítrics de Sud-àfrica i el seu risc per a la producció europea.

També et pot interessar

stats