Els citricultors valencians rebran 24 milions en ajudes estatals per a compensar l'encariment de la producció

De la mesura es podran beneficiar al voltant de 30.000 productors, que podran combinar aquest ingrés extraordinari amb els que obtinguen per les vendes

Puig i Planas, reunits aquest divendres a València
Puig i Planas, reunits aquest divendres a València / GVA

Els citricultors de la Comunitat Valenciana rebran 24,2 milions d'euros de l'Estat per a compensar l'increment dels costos de producció derivats de la invasió russa a Ucraïna. Les ajudes, que ha avançat aquest divendres el ministre d'Agricultura, Luis Planas, formen part del paquet que el govern espanyol ha dissenyat per al sector agrari, un dels més perjudicats per les repercussions econòmiques i la crisi de preus provocada per la guerra a l'est d'Europa. 

Aquestes subvencions tenen un import global de 36,8 milions repartits pel conjunt espanyol i d'aquestes es podran beneficiar vora 30.000 xicotets productors valencians, segons les xifres que ha detallat el ministre. Planas està aquest divendres a València, on s'ha desplaçat per a participar en l'assemblea anual d'Intercitrus, la Interprofessional Citrícola Espanyola. 

Abans, s'ha reunit amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, amb qui ha abordat el conjunt d'ajudes que rebrà el camp valencià per a pal·liar la crisi. Amb la nova línia anunciada, "una explotació menuda de cinc hectàrees de taronger rebrà 1.500 euros, a banda del que obtinga amb les vendes", ha precisat el responsable estatal d'Agricultura. 

Un altre assumpte damunt la taula era l'execució del pla de modernització de regadius, finançat amb 83,6 milions d'euros procedents del fons de recuperació, transformació i resiliència, la ferramenta amb què el govern espanyol canalitza les ajudes europees destinades a reparar els danys provocats per la pandèmia de covid-19. El pla dels regadius contempla set actuacions en terres valencianes per a renovar de forma "eficaç" els sistemes de regadiu valencians. 

Estendre el tractament en fred a més cítrics

El cap del Consell, per la seua banda, ha agraït al Ministeri d'Agricultura els esforços fets perquè la Unió Europea haja aprovat finalment exigir el tractament en fred per a les taronges procedents de països tercers, especialment de Sud-àfrica, amb l'objectiu d'evitar l'entrada de plagues a través d'aquesta fruita. Un primer pas que el sector citrícola celebra, però consideren insuficient perquè, segons defenen, hauria d'aplicar-se també a altres cítrics que també es poden veure afectats per la plaga de la falsa arna. 

Una reclamació que ha arreplegat Puig, per a traslladar-li-la al ministre durant la trobada d'aquest divendres. Segons ha confirmat el president valencià, la Generalitat s'ha marcat com a nou objectiu de futur aconseguir que l'exigència del tractament en fred s'estenga a altres productes com són les mandarines o els pomelos. Una mesura, ha assegurat Puig, necessària per a "protegir el consumidor europeu".

Espanya facilitarà el cultiu addicional de cereals i oleaginoses

Durant la roda de premsa que ha oferit conjuntament amb Ximo Puig, el ministre d'Agricultura ha anunciat també que el govern espanyol facilitarà el cultiu addicional de cereals i oleaginoses —vegetals que contenen oli—, així com la rotació de cultius. La mesura, ha indicat, s'adopta en el marc de la política agrària comuna (PAC) i tenint en compte el context internacional arran de la invasió russa d'Ucraïna.

Planas ha assenyalat que Espanya ha sigut un dels primers cinc països que ha aprovat un pla estratègic nacional de la PAC 2023-2027 i ha sol·licitat a la Comissió Europea que es flexibilitzaren les pràctiques número 7 i 8 per a permetre que el 4% dedicat a reserva ecològica poguera produir-se i que la rotació obligatòria de cultiu esdevinguera voluntària o es flexibilitzara. Segons ha destacat, Brussel·les ha acceptat que cada estat és lliure per a aplicar-les o no. L'executiu espanyol sí que ho farà per a facilitar aquests cultius.

També et pot interessar

stats