AVA denúncia que a Madrid es ven la taronja valenciana a cinc euros el quilo mentre que al camp no hi ha preu

L'organització agrària lamenta que de la citricultura visquen tots menys els llauradors que la treballen

Cítrics en una botiga
Cítrics en una botiga / AVA-Asaja

El camp valencià continua alertant de la seua mala situació. L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha denunciat aquest dimarts la venda de taronges valencianes de la varietat lane-late a 4,99 euros el quilo en una cadena comercial de Madrid durant aquesta setmana. Això, segons el seu parer, demostra que "de la citricultura viuen totes les baules de la cadena menys l'agricultor".

Aquesta situació es produeix després d'una campanya "desastrosa" per al sector, que ha provocat pèrdues milionàries als citricultors valencians. Els llauradors, de manera majoritària, s'han vist obligats a vendre les collites per davall de costos de producció o no han pogut donar eixida al producte amb el consegüent desaprofitament alimentari que això suposa, recorda l'entitat agrària.

AVA lamenta que la llei de la cadena alimentària no es complisca i seguisca com a "lletra morta". Recentment, va denunciar que els primers preus que es paguen als agricultors en les operacions de compravenda de la pròxima campanya citrícola són un 30% inferiors als costos de producció.

Tot això amb l'agreujant que els costos als quals s'enfronten els agricultors s'han incrementat un 40% a conseqüència de la guerra d'Ucraïna i que les ajudes rebudes per part de l'administració són, al seu entendre, insuficients. "La llei de la cadena alimentària ha de servir per a frenar aquesta perversa disparitat de preus entre el que perceben els agricultors i el que finalment paguen els consumidors en el lineal", resumeix el president de l'organització agrària, Cristóbal Aguado.

També et pot interessar

stats