El camp valencià demana "auxili" i lamenta la falta de polítiques públiques agràries decidides

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha fet balanç de l'any agrari i ramader i denuncia 640 milions d'euros en pèrdues

Tractorada de març de 2021, a València
Tractorada de març de 2021, a València / Jorge Gil / Europa Press

L'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) ha qualificat 2021 d'any "dues vegades dolent" per la pujada històrica dels costos de producció i els preus afonats dels productes en el mercat, amb el de la taronja a només nou cèntims el quilo. L'associació agrària, que aquest dimecres ha fet un balanç del sector, estima unes pèrdues de 640 milions d'euros i uns sobrecostos de 500 milions sols en 2021 a la Comunitat Valenciana.

Davant d'aquesta situació reclama un pla en "auxili" del camp i retrau la falta de polítiques decidides per part de la Generalitat, el govern espanyol i la Unió Europea, per la qual cosa crida a la unitat del sector de cara a la manifestació nacional prevista a Madrid el pròxim 20 de març, un any després de la tractorada de València, després de mesos de protestes.

"L'agricultura valenciana continua sent el fanalet roig d'Europa i d'Espanya", ha advertit el president d'AVA, Cristóbal Aguado, en la seua compareixença. Aguado considera que la reacció de les administracions és "decebedora, i fins i tot insultant".

Durant la roda de premsa, Aguado ha rebutjat tant la llei espanyola de cadena alimentària, que "naix pràcticament morta", com la valenciana de modernització d'estructures agràries sense "cap projecte bandera després de molt de temps aprovada". També ha criticat les "floritures" que impulsa l'Ajuntament de València en la llei de l'lorta perquè no es traslladen en un preu just per als agricultors.

També et pot interessar

stats