Aguado: "És un insult que un agricultor haja de vendre díhuit quilos de taronges per a pagar un café"

El president d'Ava-Asaja destaca que l'economia valenciana està patint d'una forma molt dura l'enfrontament d'Europa amb Rússia per la guerra amb Ucraïna.

Cristobal Aguado a 'Les notícies del matí'
Cristóbal Aguado en 'Les notícies del matí' / À Punt NTC

El camp valencià ix aquest divendres al carrer i afig als seus problemes les conseqüències de la guerra a Ucraïna per a les exportacions de fruites i verdures. Una afecció més a la resta de dificultats que afronta el sector, segons ha denunciat el president d'AVA-Asaja, Cristóbal Aguado a Les notícies del matí.

Aguado ha ressaltat que "la guerra és l'enemiga número u de les fruites i hortalisses". Segons ha detallat, l'economia valenciana "està patint d'una forma molt dura" l'enfrontament d'Europa amb Rússia, que es va iniciar el 2014 després del veto rus als productes per les sancions econòmiques derivades de l'annexió de Crimea.

Abans del veto, ha dit, que hi havia muntada una "estructura comercial magnífica a Rússia que hui s'ha perdut". "Estem parlant de milers de milions d'euros tots els que s'han perdut aquests anys". Ha detallat una afecció molt important per al caqui, els cítrics, les taronges, les hortalisses i fruita de pinyol, com nispros. I ara també esperen problemes amb l'oli, vi i els productes ramaders.

El president de l'organització agrària afirma que s'ha perdut un mercat com el rus, que és un país de milions d'habitants, però també Bielorússia i potser Ucraïna. "És un colp molt dur".

Davant d'aquesta situació, se senten enganyats per Brussel·les. "Ens han llevat un mercat per qüestions polítiques i no han donat les alternatives que van prometre".

Desequilibri en la cadena alimentària

Una situació internacional que s'uneix, ha dit, als problemes d'abandonament del camp valencià. Aguado denuncia que "no hi ha mecanismes" a Europa, Espanya i la Comunitat Valenciana que solucionen "el desequilibri respecte al primer esclavó de la cadena alimentària que dona a menjar a molts i fa que altres es facen rics".

El president d'AVA-Asaja ha posat exemples d'aquest desequilibri que són un "insult i una ofensa". Per exemple, que un agricultor haja de vendre en el seu camp díhuit quilos de taronges per a pagar un café al bar, cinc quilos d'arròs per a comprar una Coca-cola o dotze litres de vi per a pagar el pàrquing a València. "Nosaltres malvenem els productes i els consumidors compren més car, per tant, algú s'està quedant els diners i no són els llauradors".

Per aquests i molts altres arguments que ha desgranat Aguado durant l'entrevista, el camp valencià ix al carrer aquest divendres amb una tractorada amb el lema "SOS: per la supervivència del camp valencià" en la qual volen per fer evident la situació perquè travessa el sector.

També et pot interessar

stats