Els líders de la UE acorden sancions addicionals contra Rússia

Afectaran el sector financer, l'energia, els béns de doble ús, el transport o els visats

Reunió dels líders europeus a Brussel·les
Reunió dels líders europeus a Brussel·les / Efe

Els líders de la Unió Europea (UE) han donat llum verda a les noves sancions contra Rússia per la invasió d'Ucraïna, que afecten el sector financer, l'energia, els béns de doble ús, el transport o els visats.

"El Consell Europeu hui acorda mesures restrictives addicionals que imposaran conseqüències greus i massives a Rússia per les seues accions", han assenyalat els mandataris en les conclusions aprovades durant la cimera que celebren aquest dijous a Brussel·les.

Les conclusions especifiquen que les sancions cobreixen el sector financer, els sectors de l'energia i el transport, els béns de doble ús, així com el control de les exportacions i el finançament de les exportacions o la política de visats. També precisen que s'ampliarà el llistat d'individus russos afectats per les sancions comunitàries.

Després del vistiplau dels líders, les sancions hauran de seguir el tràmit formal necessari perquè queden adoptades i entren en vigor, amb un següent pas divendres en un consell extraordinari de ministres d'Exteriors a Brussel·les.

"El Consell Europeu condemna en els termes més enèrgics l'agressió militar no provocada i injustificada de la Federació de Rússia contra Ucraïna", apunten les conclusions, en les quals es demana a Moscou que "cesse immediatament" l'atac contra Ucraïna. També assenyalen que Rússia “té tota la responsabilitat per aquest acte d'agressió i tota la destrucció i pèrdua de vides que causarà” i agreguen que Moscou haurà de rendir comptes sobre aquest tema.

L'ús de la força i la coerció "no té cabuda" en el segle XXI

Els mandataris també condemnen “amb duresa” la implicació de Bielorússia en la invasió, ja que algunes tropes han entrat a Ucraïna des d’aquest país, i demanen a Minsk “atindre's a les seues obligacions internacionals”. En qualsevol cas, els Vint-i-set demanen “la preparació i adopció urgent” de noves sancions econòmiques i individuals contra Bielorússia.

Els Vint-i-set reiteren una vegada més el seu suport "indestructible" a la independència, sobirania i integritat territorial d'Ucraïna dins de les seues fronteres internacionalment reconegudes, al mateix temps que demanen a tots els països que "no reconeguen les dues autoproclamades entitats separatistes" ucraïneses de la regió del Donbass i "que no els faciliten ni ajuden de cap manera".

Els líders europeus tampoc obliden incloure en les seues conclusions d'aquesta cimera el seu reconeixement a "les aspiracions europees i l'elecció europea d'Ucraïna", tal com s'estableix en l'acord d'associació amb la república exsoviètica.

Sobre l'ús de la força i la coerció per a canviar les fronteres, el Consell Europeu diu creure "fermament" que aquest tipus d'acció "no té cabuda" en el segle XXI.

També et pot interessar

stats