La intel·ligència artificial dispara l’addicció a les pantalles durant l’estiu

Els experts alerten dels perills de la IA, convertida en una espècie "d’amic virtual", disponible les 24 hores

Creix l'addicció a les pantalles a l'estiu
Un adolescent utilitza un mòbil i una tauleta, en una imatge d'arxiu / Eduardo Parra / Europa Press

L'ús de les pantalles es dispara a l’estiu i els experts avisen del perill d'addicció en esta època de l'any, on l'ús del mòbil creix un 30%, en un moment en què, a més, la intel·ligència artificial (IA) està en auge i oferix un "amic" disponible les 24 hores del dia.

"Sense dubte, l’estiu és l’època que més facilita l'ús abusiu i el desenvolupament de problemes associats a este, i més este estiu que tindrem milers d'adolescents consultant per primera vegada ChatGPT, un company que intentarà guanyar-se la seua confiança", assenyala el director de l'Observatori per a la Promoció de l'Ús Saludable de la Tecnologia EducaLIKE, Guillermo Cánovas.

L'expert alerta de l'increment de l'estrés digital a l'estiu, que pot desembocar en una sobrecàrrega cognitiva en el cervell, que resulta difícil d'estabilitzar durant el curs, ja que "s'entrena el cervell" a treballar amb molts estímuls i es genera una espècie d'addicció a la "multitasca" que és falsa, que impedix la concentració, i només afavorix la memòria a curt termini.

Així, el cervell perd fins a un 40% de temps cada vegada que torna a l'activitat que va deixar suspesa i els errors en processos mentals s'incrementen un 50%.

"A l'estiu tots ens relaxem i les tecnologies es tornen més persuasives. La relaxació d'alguns és l'oportunitat per a uns altres i no hem d’abaixar la guàrdia", incidix Manuel Armayones, catedràtic d'Estudis de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que coincidix a apuntar que la IA "té moltes possibilitats d'incrementar l'estrés digital en els jóvens".

De fet, després del període estival, augmenten les derivacions per alteracions en el ritme del son, desregulació emocional, conductes impulsives i pèrdua d'hàbits d’atenció; tot això vinculat a un ús desmesurat i no supervisat de dispositius electrònics, en paraules d’Irene López, psicòloga i directora del centre de Madrid Anda CONMIGO.

La intel·ligència artificial: un nou amic invisible?

Els experts consultats assenyalen el perill dels algoritmes que, en el cas de la intel·ligència artificial, tenen ja càrrega emocional fins al punt que poden provocar que un jove s'enamore d'un bot o "tinga un amic invisible que li dona la raó en tot".

"Els bots conversacionals poden acabar generant una dependència encara major perquè són prescriptors de coses que comprar o fer", alerta Armayones, que advertix que amb la IA generativa "la gent establix fins i tot relacions terapèutiques, com anar al psicòleg".

L’expert també advertix del "mono psicològic del mòbil" que pot tindre l'adolescent després d'una relació més estreta i no regulada a l'estiu.

Al seu torn, Irene López puntualitza que l'estiu representa un període d'alta vulnerabilitat, no sols per la quantitat de temps lliure, sinó pel trencament amb les rutines i la contenció que normalment proporciona el context escolar.

"Els jóvens tenen agenda de ministres durant el curs escolar", reitera l'investigador de la UOC, al mateix temps que López recorda que en xiquets i adolescents, el sistema nerviós central es troba en ple procés de maduració, la qual cosa implica una major sensibilitat als estímuls immediats i reforçants que oferixen els entorns digitals.

Baixar al 10%

"Si poguérem arribar només a un increment del 10% en l'ús del mòbil a l'estiu estaríem perfectament", assenyala Armayones, mentre que estudis com el de l’American Academy of Child and Adolescent Psychiatry documenten un augment d'entre 2 i 3 hores addicionals al dia en l'ús de dispositius en vacances.

Tot i això, l'informe EU Online assenyala que més del 70 % dels menors d'entre 9 i 16 anys utilitzen pantalles de manera intensiva durant l'estiu.

"Cal ser valents i posar el mode estiu en la nostra vida digital", recomana el professor Manuel Armayones, alhora que tots els experts consultats coincidixen que és primordial estructurar el temps d'oci i negociar amb xiquets i xiquetes moments de platja, de passeig, de gelat o de lectura.

"L'estiu, lluny de ser un període de descontrol, pot convertir-se en una oportunitat per a estimular el joc compartit i construir hàbits sans que perduren tot l'any", recomana la psicòloga Irene López.

També et pot interessar

stats