Intel·ligència artificial per a ajudar persones en risc de suïcidi

El projecte Dona i Ciència de la UPV i Las Naves detecta comportaments depressius o suïcides en les xarxes socials, per llançar campanyes de prevenció

Campanya de prevenció del suïcidi dirigida a persones en risc / À Punt NTC

L'equip de la doctora en informàtica Ana Freire ha aconseguit implementar tecnologia que detecta patrons de comportament depressiu o suïcida en les xarxes socials i així poder dissenyar campanyes de prevenció estratègicament dirigides als perfils de persones usuàries que més ho necessiten. Aquesta investigació forma part del projecte número 25 de la iniciativa Dones i Ciència promoguda per la Universitat Politècnica de València i el centre d'innovació Las Naves.

Mitjançant intel·ligència artificial i anàlisi de dades es troba la freqüència de determinades paraules associades amb idees de suïcidi o imatges d'autolesions, per exemple en diferents xarxes socials, alhora que es rastreja l'activitat de l'usuari o usuària amb possibilitats de desenvolupar problemes de salut mental.

Segons explica Ana Freire, es tracta de "centenars de característiques que analitzem a nivell computacional a través d'algorismes d'intel·ligència artificial, que es basen en publicacions etiquetades per psicòlegs o psiquiatres per a aprendre".

L'enginyera informàtica que lidera aquesta iniciativa remarca que, gràcies a la tecnologia, han comprovat que hi ha una mancança de suport emocional, especialment entre els adolescents. "Hem vist que hi ha una falta d'ajuda i suport que, si s'ofereix, s'agraeix i s'aprofita", assenyala.

Un 60% més de consultes al Telèfon de l’Esperança

Una campanya de 24 dies dirigida a persones en risc de suïcidi feta enguany en xarxes, ha aconseguit un augment del 60% en les consultes al Telèfon de l'Esperança. I és que en aquestes campanyes, adreçades a persones anònimes però que encaixen en els perfils, s'inclou el Telèfon de l'Esperança o el Telèfon de Prevenció del Suïcidi.

També et pot interessar

stats