L’inici de la temporada de nidificació deixa veure la primera tortuga a la platja d’Oriola

Els exemplars solen eixir fins a l’arena en les nits d’estiu per a posar els ous. Si algú les veu, cal telefonar a l'112 per a protegir el niu

La tortuga bova que va eixir a l'arena d'una platja d'Oriola / À Punt NTC

Amb l’arribada de l’estiu, arriben també les primeres tortugues vora mar a nidificar. Tot i que encara queden uns dies perquè entre de ple esta estació, els exemplars més matiners ja s’han deixat veure a les nostres platges. De fet, dilluns a la nit una tortuga bova buscava fer niu sobre l’arena d’una platja d’Oriola, encara que va tornar a la mar sense posar ous.

Així ho ha confirmat Jesús Tomás, investigador de la Unitat de Zoologia Marina de l’Institut Cavanilles de la Universitat de València (UV). L’exemplar que ha eixit fins a l’arena portava un transmissor col·locat pels especialistes de la Universitat de València i la Politècnica de València que permet seguir-li el rastre a través de satèl·lit, i això ha constatat el seu camí.

En esta ocasió, i com explica Tomás, es tracta d’un exemplar que no pon ous, però això no ha sigut inconvenient perquè l’animal isquera a l’arena de la platja de la Glea d’Oriola, a la zona de Campoamor, moment en què l'ha vist el personal de neteja de l’arenal.

La nidificació d'estes tortugues que viuen al Mediterrani té lloc en les nits d'estiu, quan les femelles ixen de la mar per a soterrar els ous en l'arena. Per això és molt important que si algú les veu en la superfície, avise l'112 o la Policia Local perquè s’establisquen mesures de protecció dels ous. Els curiosos, que poden furgar en el niu o xafar-lo, les màquines de neteja o depredadors com els gossos poden acabar amb els ous i arruïnar la posta.

Per això, la detecció precoç d’estos nius és essencial per a assegurar la incubació i l’èxit en el naixement de les cries, com indiquen des de l’ONG Xaloc, que impulsa la campanya "Alerta tortuga" per a conscienciar sobre la importància de mantindre la mar lliure de plàstics i protegir espècies "emblemàtiques" com les tortugues marines en la temporada d'implantació.

La temporada passada, a la costa valenciana es va constatar un "rècord històric" de nous nius de tortugues i nombrosos intents d'implantació.

Les tortugues marines són una espècie en perill a escala mundial. Concretament, sis de les set espècies conegudes estan amenaçades, tres de manera "crítica", com apunten des de Xaloc. Davant d'esta situació, és crucial la col·laboració ciutadana per a preservar les futures cries. 

També et pot interessar

stats