Solta de set tortugues marines nascudes en un niu a la mar a Dénia

Els animals han sigut criats durant tot l'any en l'Oceanogràfic fins a assolir una grandària i un pes que incrementa la possibilitat de supervivència

Tortugues tornen a la mar a la platja de Dénia
Tortugues tornen a la mar a la platja de Dénia / À Punt NTC

Set tortugues marines (Caretta caretta) que nasqueren l'estiu passat en un niu a Dénia (Marina Alta) han sigut soltades a la mar este dissabte, Dia Mundial dels Oceans, en la platja de la Marineta Cassiana del municipi.

Les tortugues, sis femelles i un mascle, d'un quilo aproximadament, nasqueren del segon dels quatre nius trobats el passat estiu a Dénia i han entrat a la mar després d'haver format part del projecte de creixement Head-starting de la Fundació Oceanogràfic.

A cadascuna de les tortugues se li ha assignat un nom que correspon a una de les lletres de la paraula 'Océanos', en honor a l'efemèride que hui es commemora, segons han informat fonts de la fundació.

Els encarregats de deixar en l'arena als animals han sigut els biòlegs de la Fundació Oceanogràfic, representants de Fundació Baleària i de la Confraria de Pescadors de Dénia, el fotògraf submarí Miguel Korinek, personal d'Eucrante, tècnics de la Universitat de València i de l'ONG Xaloc.

El projecte Head-starting té com a finalitat aconseguir que els nounats aconseguisquen la grandària, el pes i les habilitats suficients de natació, busseig i alimentació en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) del Mar de l'aquari de València, per a augmentar les possibilitats de supervivència i eludir gran part dels depredadors naturals una vegada a la mar.

Fins ara, les experiències anteriors han sigut positives, ja que el percentatge de supervivència dels animals en entrar a la mar està entorn d'un 90%, cosa que suposa un èxit per a la conservació de l'espècie.

200 tortugues de l'ARCA tornaran a la mar els pròxims mesos

En l'ARCA del Mar de l'Oceanogràfic de la Ciutat de les Arts i les Ciències es troben actualment 96 tortugues nascudes el passat any dels nius de la Comunitat Valenciana.

A més, el centre de recuperació alberga tortugues d'altres nius del 2023 registrats a Catalunya, Balears i Andalusia, sumant més de 200 animals que tornaran a la mar els pròxims mesos des de diferents punts del litoral espanyol.

El mes de juny és el començament de la temporada de nidificació, per la qual cosa és crucial conéixer el protocol a seguir en cas de trobar tortugues marines, nius o rastres: cal no molestar ni tocar els animals, i s'ha de mantindre una certa distància per a evitar espantar-les o alterar-les.

D'igual manera, s'ha d'evitar l'ús de llums o càmeres amb flaix per a no desorientar-les, i és vital trucar al telèfon d'Emergències 112 per a activar la Xarxa d'Encallaments de la Comunitat Valenciana i que l'equip de rescat puga protegir el niu o la tortuga de manera adequada.

També et pot interessar

stats