Rècord de postes de tortuga marina al Mediterrani occidental

El canvi climàtic ha canviat la zona de la posta d’ous a llocs amb una elevada ocupació humana, el que suposa un repte per a la conservació de l'espècie

Una tortuga marina en el procés de desovar
Una tortuga marina en el procés de desovar

Durant les últimes setmanes s’han detectat una quinzena de postes de tortuga marines a les costes espanyoles, que se sumen al centenar dels que s'han trobat a Itàlia, el que suposa un rècord al Mediterrani Occidental en una sola temporada. Així ho han constatat un consorci format per la Universitat Politècnica de València (UPV), la Universitat de Vic i la de Barcelona, que, amb la col·laboració de la Universitat de València (UV) i l’Estació Biològica de Doñana, han començat a treballar en el projecte InGeNi-Caretta. Projecte que vol conéixer perquè s’està produint aquesta colonització per facilitar la presa de decisions sobre aquest fenomen. 

Segons els biòlegs, el canvi climàtic està modificant l'àrea de postes de la tortuga careta, i això l'ha portada a regions on no ho havia fet abans, el que planteja nous reptes de gestió de la biodiversitat en aquests territoris.

En l'última dècada, les platges del Mediterrani occidental estan experimentant un increment en la freqüència de postes de tortuga careta o tortuga boba (Caretta caretta), la supervivència de la qual depén de la viabilitat de les cries a les platges de posta.

Segons els biòlegs del projecte, aquesta colonització emergent s'està produint en espais amb una elevada ocupació humana, com succeeix al litoral espanyol, per la qual cosa és necessària una gestió adequada per a afavorir l'èxit d'aquestes postes en convivència amb la presència humana.

"Aquest increment d'activitat de nidificació a les platges espanyoles s'alinea amb el que està succeint també en altres zones del Mediterrani Occidental, on Itàlia és el cas paradigmàtic: en les primeres setmanes de temporada s'han detectat prop de cent postes. Regions com la de la Campània han recollit increments de més del 50% respecte als anys anteriors", han assenyalat els membres del projecte InGeNi-Caretta.

També et pot interessar

stats