L’Oceanogràfic allibera una tortuga recuperada de huitanta quilos a la platja de la serra d’Irta

És l'exemplar 777 que es rehabilita a l’àrea de recuperació i conservació d’animals des del 2007

L'Oceanogràfic allibera la 777a tortuga babaua recuperada al seu centre, un exemplar de 80 quilos
L'Oceanogràfic allibera la tortuga bova 777 recuperada al seu centre, un exemplar de huitanta quilos / Conselleria de Medi Ambient

L’Oceanogràfic de València ha alliberat aquest dilluns un exemplar de tortuga bova (Caretta caretta, en el nom científic), en una de les platges protegides del parc natural de la serra d’Irta, al Baix Maestrat. És l'exemplar 777 d’aquesta espècie que, des de l’any 2007, està present en l’àrea de recuperació i conservació d’animals (ARCA) de l’Oceanogràfic. 

En concret, aquest animal pesava huitanta quilos. Un pesquer d’arrossegament el va capturar accidentalment el 18 d’octubre en aigües de Castelló i va telefonar al 112 per a activar el protocol de la Xarxa de Varaments. Els veterinaris del centre el van tractar d’una embòlia moderada provocada per la captura. L’exemplar ha sigut batejat com Irta, en homenatge al parc natural. Ara li han instal·lat un emissor satel·litari per a fer-li seguiment de la ruta i la recuperació a la mar.

La consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, ha participat en l’acte d’alliberament i ha aprofitat per a elogiar els treballs de recuperació, que han tornat a la mar “més d’un centenar de tortugues”. Pradas ha assegurat que aquesta xifra demostra “la bona qualitat de les nostres aigües i el profund compromís amb la biodiversitat de la societat valenciana”. 

Nova ubicació del centre d’interpretació de la serra d’Irta

La consellera ha promés que la Generalitat treballarà amb ajuntaments i parcs naturals per a mantindre aquestes actuacions i ha avançat que estudia la possibilitat “de canviar la ubicació del centre d'interpretació del parc natural de la serra d’Irta, perquè estiga a l'interior del parc, en un projecte consensuat amb els ajuntaments d'Alcalà de Xivert, Peníscola i Santa Magdalena de Polpís".

La nova ubicació forma part d'un projecte més ampli, que inclou la posada en marxa d'un altre centre especialitzat en la banda marina del parc a l'antiga Caserna de Carabiners de la platja del Pebret de Peníscola. “Continuarem treballant per a potenciar la reserva marina i, per a això, adquirirem una nova embarcació per a la brigada i augmentarem i millorarem el nombre de boies per a amarrar embarcacions i protegir millor les reserves de posidònia”, ha afirmat Pradas.

També et pot interessar

stats