La Comunitat Valenciana pot arribar a la immunitat de grup coincidint amb l’inici del curs escolar

Si Sanitat Universal administra mig milió de vacunes cada setmana, a principis de setembre ja s’haurien punxat els cinc milions de dosis que encara falten per a arribar a aquest objectiu 

Una dona es vacuna en un punt de vacunació Covid de la Comunitat Valenciana
Una dona es vacuna en un punt de vacunació Covid de la Comunitat Valenciana / Europa Press

Si res no malbarata els plans anunciats per la Generalitat, que assegura que aquesta setmana administrarà la xifra rècord de mig milió de vacunes contra la Covid, la Comunitat Valenciana podria arribar a la immunitat de grup abans que acabe l’estiu, previsiblement durant la primera quinzena de setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar. 

En aquests moments el 53,5% de la població ja ha rebut alguna vacuna i el 34,6% la pauta completa, és a dir, que estem a mig camí per a arribar a l’objectiu.

Detallant les xifres, hi ha 2,1 milions de valencians i valencianes que no han rebut ni una sola dosi. Es tracta, bàsicament, de menors de 40 anys, entre els quals els percentatges de persones amb almenys una punxada van del 0,6% en la població de 12 a 19 anys, al 12,3 % del que tenen entre 30 i 39.

El 7,4% dels vacunats han rebut la monodosi de Janssen

Si totes aquestes persones –2,1 milions– foren immunitzades amb vacunes de doble dosis, farien falta 4,2 vials. Ara bé, fins ara, el 7,4 % de la població ha rebut l'antigen de Janssen i, com que és monodosi, redueix la xifra total. Això vol dir que per arribar a la vacunació completa dels que encara no han sigut vacunats caldrien 3.900.000 vacunes de doble dosi i 155.000 monodosis.

4,9 milions de vacunes per a arribar a la immunitat de grup

A aquestes xifres de dosis cal sumar les dels que estan a l’espera de rebre una segona punxada per a completar la pauta. Es tracta de 2.950.000 milions de valencians i valencianes. Per tant, en l’escenari teòric que el 100% de la població major de 12 anys es vacunara contra el coronavirus, encara s’haurien d’administrar set milions de dosis. Aquesta xifra es reduiria a 4,9 milions per a arribar a la immunitat de grup, és a dir, al 70% de la població. 

292.000 punxades a la setmana durant el juny

Tenint en compte aquestes necessitats, i que durant el mes de juny al País Valencià s’han administrat una mitjana de 292.000 vacunes cada setmana, l’objectiu d’arribar a la immunitat de grup es podria endarrerir fins al 22 d’octubre, aproximadament.

L’administració, però, confia augmentar encara més el ritme de vacunació gràcies a l’increment dels subministraments i que el mig milió de punxades que ha anunciat per als pròxims dies siguen a partir d’ara la normalitat, i no un escenari extraordinari.

També et pot interessar

stats