Illa: “No em penedisc de res del que he fet”
El ministre de Sanitat avança que Espanya podria rebre dosis de la vacuna d'AstraZeneca “els pròxims dies”.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha deixat clar aquest dimarts que no es penedeix de res del que ha fet i que deixa el càrrec quan ha de fer-ho, si bé ha reconegut que en la gestió de la pandèmia “s'han comés errors, encara que també encerts”. Segons ha revelat, “un dels moments més complicats” que li ha tocat viure com a ministre de Sanitat és quan va haver de demanar al president del govern, Pedro Sánchez, les restriccions que impedien acompanyar els éssers estimats que havien mort.
“No em penedisc de res del que he fet i crec que deixe les meues responsabilitats en el moment en què ho he de fer”, ha resolt en la roda de premsa posterior a la seua última reunió del Consell de Ministres quan li han preguntat si no creia que el seu relleu hauria d'haver-se produït abans, quan va anunciar que seria el candidat del PSC a presidir la Generalitat de Catalunya, i no ara, en el més cru de la tercera onada. Illa ha afirmat que sempre ha cregut “en els treballs d'equip” i, en aquest sentit, “en el Ministeri de Sanitat hi ha un equip magnífic de professionals, de servidors públics”, com també n'hi ha en totes les comunitats.
El ministre ha aprofitat el seu últim Consell de Ministres per a donar les gràcies als seus homòlegs de les comunitats autònomes, a tots els professionals sanitaris i al conjunt de ciutadans espanyols. Illa s'ha mostrat segur que “erradicarem el virus” i ha assenyalat que “ha sigut un honor servir a tots els espanyols”. El ministre ha conclòs que, com servidor públic, “sempre estaré on crec que puc ser més útil”.
D'altra banda, el ministre de Sanitat, ha avançat que Espanya podria començar a rebre dosis de la vacuna contra la Covid-19 d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford "els pròxims dies", una vegada siga aprovada per l'Agència Europea del Medicament (EMA), que podria donar llum verda aquest divendres 29 de gener. "Tot indica que és una vacuna que es podria utilitzar aquesta mateixa setmana en l'àmbit europeu i de la qual rebríem dosis els pròxims dies", ha explicat Illa després del Consell de Ministres, el seu últim en el càrrec abans d'abandonar el ministeri per a concórrer a les eleccions catalanes del 14 de febrer.
Illa ha evidenciat el "suport" d'Espanya a la Unió Europea en la seua posició contra AstraZeneca, que ha anunciat un retard en el lliurament de vacunes a Europa. "Donem suport a totes les decisions de la UE per a garantir que el que va signar es compleix i que les dosis arriben dins del termini, llevat que hi haja causes de força major", ha explicat el ministre.
Ritme de vacunació
D'altra banda, Illa ha qualificat de "correcte" el ritme actual de vacunació a Espanya, on ja s'han administrat 1.237.593 dosis, el 91,9% de les entregades a les comunitats autònomes. "El ritme és correcte i caldrà anar acomodant l'administració a les vacunes que ens vagen arribant", ha reblat.
195 casos de la variant britànica
Pel que fa a la variant britànica del virus, Illa ha confirmat que es prolonguen les restriccions amb el Regne Unit i ha destacat que la soca britànica "està clarament per davall del 5% dels casos a Espanya, però segons s’ha vist en altres països, en un període entre sis i huit setmanes pot tindre una prevalença dominant". En aquests moments hi ha 195 casos confirmats d'aquesta variant i 165 sospitosos
Set comunitats amb un descens de casos
Segons ha detallat Illa, en aquests moments hi ha un 24% d'ocupació hospitalària i un 54% d'ocupació de les UCI, per la qual cosa ha emplaçat les comunitats autònomes a aplicar els plans de contingència. No obstant això, el ministre ha ressaltat que en set comunitats "s'observa ja no sols una estabilització, sinó un descens dels casos i la preocupació ara està en el fet que aquest ritme de descens siga al més ràpid possible".