La primera vacunada s'adreça als joves en l'homenatge a les víctimes de la Covid: "Respecteu la pandèmia"

Enguany hi ha un record especial per als sanitaris que han perdut la vida i es vol llançar un missatge d'esperança a través de la vacunació

Intervenció de Felip VI durant l'homenatge d'Estat
Intervenció de Felip VI durant l'homenatge d'Estat / Efe

Un any després del primer memorial d'Estat per les víctimes de la Covid-19, Espanya ha tornat a retre homenatge a les persones que han perdut la vida pel coronavirus des de març de 2020. Són 81.043, segons l'última actualització del Ministeri de Sanitat d'aquest dimecres. La cerimònia ha estat presidida pels reis, Felip VI i Letízia, i ha tingut representació de tots els poders de l'Estat i dels sectors econòmics i socials, mitjans de comunicació i la societat civil. Enguany hi ha un record especial per als més de cent sanitaris morts i, a més, s'ha llançat un missatge d'esperança pel que suposa l'avanç de la campanya d'imunització. Araceli Hidalgo, la dona de 97 anys que va convertir-se en la primera dona vacunada al país, ha aprofitat la seua intervenció per a dirigir-se als joves, a qui, davant els repunts de contagis en l'últim mes, ha demanat que "respecten" la pandèmia.

Felip VI, que ha tancat l'acte, ha demanat no oblidar i "mantindre viva la memòria" del que ha suposat per a la societat espanyola la pandèmia, per a aprendre de tot el que s'ha viscut en l'últim any i mig. "Espanya mai oblidarà els ciutadans que es van enfrontar a aquesta dura malaltia, tots els que han mort en soledat, aquesta generació de persones majors que tant de buit ha deixat i a qui tant devem, i tots els professionals de la sanitat que van donar la vida mentre tractaven de salvar-ne moltes altres", ha expressat el monarca. Com ja va fer en l'homenatge de l'estiu passat, ha fet també una crida a la unitat, "fonamental", segons ha dit, per a fer front a "desafiaments tan greus com aquest".

La celebració, a què han assistit vora 700 persones, ha tingut lloc en el Pati de l'Armeria del Palau Reial, a Madrid. Ha comptat amb la presència de pràcticament tots els membres del govern espanyol (excepte el ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per qüestions d'agenda) i una gran representació dels mandataris autonòmics, entre ells el president de la Generalitat, Ximo Puig. Entre les absències, destaquen la del president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès; el d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara; i el lehendakari basc, Íñigo Urkullu. També hi ha acudit el líder de l'oposició, Pablo Casado, així com membres d'altres formacions polítiques. Com ja va fer l'any passat, el president de Vox, Santiago Abascal, ha rebutjat la invitació.

Els reis Felip VI i Letícia presideixen el segon homenatge d'Estat a les víctimes de la Covid-19
Els reis Felip VI i Letícia presideixen el segon homenatge d'Estat a les víctimes de la Covid-19 / Javier Lizón (Efe)

Una primera part de l'acte s'ha dedicat a homenatjar els sanitaris i sanitàries morts per la Covid-19 a Espanya. Les famílies han recollit de mans del rei Felip VI la Gran Creu al Mèrit Civil que el Consell de Ministres va atorgar el passat dimarts a 125 professionals de la sanitat. En l'acte públic, el monarca ha entregat quatre de les distincions en representació de tots els homenatjats: la del cirurgià Joaquín Díaz Domínguez, l'otorrinolaringòleg Jesús Algaba, l'auxiliar d'infermeria Pablo Riesgo i la ginecòloga Nedialka Veleva. Després, de manera privada, ha fet lliurament de les 98 restants.

María Díaz Diñeiro, filla del cirurgià mort, ha pres la paraula abans d'arreplegar la Gran Creu concedida al seu pare, que va morir als 67 anys el passat abril, poc després d'haver-se jubilat. Era cap del Servei de Cirurgia i Aparell Digestiu de l'Hospital La Paz, a Madrid. María, també cirurgiana, ha lamentat no haver-se pogut acomiadar del pare i, a més d'agrair el treball de tots els professionals que van cuidar-lo abans de morir, ha demanat a totes les persones usuàries del sistema sanitari que siguen conscients que tot el personal que els atén en hospitals i centres de salut "porten carregat a l'esquena massa patiment".

L'esperança de les vacunes

Després d'un minut de silenci i una ofrena floral davant el peveter instal·lat al pati de l'Armeria del Palau Reial, s'ha iniciat una segona part de la cerimònia centrada en l'esperança que representa la vacunació. És aleshores quan hi ha intervingut Araceli Hidalgo, la dona de 97 anys que el passat 27 de desembre es va convertir en la primera persona vacunada a Espanya. Amb paraules d'agraïment, s'ha adreçat a tot el col·lectiu professional de la sanitat, "que amb el seu treball i esforç han salvat moltes vides". També ha llançat un missatge als més joves: "Els dic que respecten la pandèmia", ha manifestat, davant els repunts d'incidència que s'estan registrant en aquesta franja d'edat. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, junt amb Araceli Hidalgo (baix a la dreta), la primera persona vacunada a Espanya
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, junt amb Araceli Hidalgo (baix a la dreta), la primera persona vacunada a Espanya / Ballesteros (Efe)

La nota musical l'ha posada l'Orquestra Simfònica de RTVE, sota la batuta de la directora Virginia Martínez, que ha interpretat, entre d'altres, l'Himne d'Espanya, l'Himne d'Europa i, juntament amb l'Orfeó Pamplonés, una versió de l'Hallelujah de Leonard Cohen.

També et pot interessar

stats