Crides a la unitat en l'homenatge d'Estat a les víctimes de la Covid-19

El rei Felip VI demana superar la crisi des del "respecte i l'entesa".

VÍDEO | Crides a la unitat en l'homenatge d'Estat a les víctimes de la Covid-19

Al pati de l'armeria del Palau Reial de Madrid ha començat a les 9:00 hores l'homenatge d'estat presidit pel rei Felip VI per a retre homenatge a les víctimes de la Covid-19 a Espanya (28.413, última xifra oficial) i als col·lectius que li han fet front en primera línia. També, als familiars que han perdut els éssers estimats i als qui han superat la malaltia. Un acte a què han assistit 400 persones, entre representants d'institucions, partits, convidats estrangers, familiars de víctimes i representants dels sectors i professions considerats essencials.

Felip VI ha destacat que hui és un dia que "retindrem en la memòria i quedarà gravat en els nostres cors". El monarca, que ha intervingut per a tancar l'acte, ha destacat la conducta de la ciutadania durant la crisi sanitària, que ha definit com "els millors exemples de valors cívics i morals de la societat". També ha ressaltat que els treballadors i treballadores essencials "han fet molt més que complir els seus deures".

El monarca ha recordat els familiars dels morts i els ha dit que no estan sols en el dolor, "perquè és un dolor compartit". Ha destacat també la contribució a la democràcia de les persones més majors i s'ha mostrat confiat que l'acte de hui fa justícia a la memòria d'aquestes persones.

També ha ressaltat que la crisi del coronavirus ha posat a prova Espanya com a país i com a societat, però s'ha mostrat convençut que se superaran les dificultats. "La responsabilitat, la força moral, la determinació davant de l'adversitat i l'esperit de superació del poble espanyol ens mostren el camí que cal seguir per a afrontar i véncer les dificultats. Les superarem", ha indicat. Finalment, per a concloure ha assenyalat que cal mirar units al futur "amb confiança i esperança" i "des del respecte i l'entesa".

El germà del periodista mort amb Covid-19: "La memòria és un deure"

La cerimònia ha començat amb l'himne nacional i a continuació s'ha encés la flama del peveter en memòria dels qui han perdut la vida, l'han situada al centre del pati de l'armeria del Palau Reial, i entorn s'han col·locat les autoritats i els convidats, en cercles concèntrics i guardant la distància sanitària de seguretat. En sis idiomes s'ha donat la benvinguda als assistents i s'ha recordat el motiu de l'homenatge d'Estat: castellà, català, basc, gallec, anglés i francés.

A continuació ha pres la paraula Hernando Fernández Calleja, germà del periodista basc José María Calleja, mort amb Covid-19 a Madrid. "Som ací per a honrar la memòria nua dels qui se'n van anar brutalment en aquests mesos de pandèmia". "Per a honrar tots aquells morts anònims, silenciosos que van perdre la vida amb aquesta malaltia. Quan parle del meu germà estic parlant de tots ells i recordant-los a tots ells", ha dit.

Hernando Fernández ha destacat que José María va ser "un home valent i honest, i que la Covid-19 no va distingir entre éssers humans". "Continua sent una executora freda i cruel, no ho oblidem", ha assegurat el germà del periodista José María Calleja. "Hui vull demanar compassió. No oblidarem mai les víctimes. La memòria és un deure. És el millor homenatge que podem fer-los".

La infermera Aroa López demana a les institucions que "cuiden de la sanitat"

Després ha sigut el torn d'Aroa López, la infermera supervisora de l'Hospital Vall d'Hebron. López ha assegurat que van ser milers de dones i homes els que van protegir els milions d'espanyols. "Ha sigut molt dur, ens hem sentit molt impotents. Hem donat tot el que teníem i hem treballat al límit", ha destacat en la intervenció.

La infermera ha recordat que van ser l'última veu per a molts morts que morien a soles i ha donat les gràcies als ciutadans que aplaudien des dels balcons. A més, els ha demanat que no obliden les víctimes del coronavirus i que "complisquen les recomanacions sanitàries". Aroa López ha conclòs demanant a les institucions que "cuiden de la sanitat de tots i que garantisquen condicions laborals dignes als professionals sanitàries".

A continuació els assistents a l'acte han fet les ofrenes florals, al mateix temps que ha sonat una peça del compositor alemany Johannes Brahms. Després de les paraules del rei, s'ha llegit un poema d'Octavio Paz i s'ha guardat un minut de silenci amb què s'ha posat fi a l'homenatge d'Estat.

De les crides a la unitat política a l'absència de Vox

Després de l'homenatge d'Estat a les víctimes del coronavirus, la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha postil·lat que l'objectiu fonamental era "acomiadar les víctimes amb honor, amb dignitat i amb unitat". Per la seua banda, el líder del PP, Pablo Casado, ha destacat que és un dia per a "estar units i enviar una forta abraçada a la societat espanyola, davant dels rebrots que està havent-hi en tot el país". A més, Casado ha aprofitat per a enviar un missatge de suport a la Casa del Rei i a la figura de Felip VI, davant "dels atacs que està rebent d'alguns ministres del govern".

La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha reclamat que la pandèmia servisca "d'aprenentatge col·lectiu" i ha considerat que l'homenatge d'Estat era "absolutament necessari per a totes les víctimes, la que no estan també en les xifres reals perquè res caiga en l'oblit". Vox, en un comunicat, ha justificat l'absència de l'acte en el fet que el "millor homenatge" que es pot brindar a les víctimes de la Covid-19 és "buscar la veritat, reclamar responsabilitats i proposar solucions".

També et pot interessar

stats