Hepatitis o VIH: els altres riscos associats a les punxades

Les infermeres alerten dels riscos dels materials que s'estan usant per a punxar les joves, que molt possiblement no estan desinfectats

Imatge d'arxiu d'una jeringa
Imatge d'arxiu d'una xeringa / Shutterstock

El Consell General d'Infermeria (CGE) ha alertat aquest dijous que les punxades que estan denunciant moltes xiques en entorns d'oci les exposa, a més dels riscos associats a les substàncies que se'ls estan injectant, a altres derivats dels materials emprats, com són infeccions per VIH o hepatitis.

El CGE ha posat ja en alerta als consells autonòmics d'infermeria i als col·legis provincials sobre els riscos que poden suposar les substàncies inoculades, com són inhibició de la voluntat, incapacitat per a defendre's o prendre decisions, caiguda de la pressió arterial, pèrdua de la consciència són alguns dels símptomes.

Pitjor encara pot ser en persones amb algunes patologies associades a tractaments farmacològics, que poden tindre reaccions adverses enfront d'aquestes substàncies, sense oblidar les altres possibles que hagen consumit voluntàriament que, en mesclar-se amb una nova dosi d'una altra droga, podria implicar una intoxicació major.

Els efectes de les substàncies inoculades són bastant immediats, adverteix el secretari general del Consell, Diego Ayuso. Per això recomana que davant una sensació de punxada, cal advertir-ho ràpidament a gent de confiança perquè puguen vigilar si es produeix una situació de sedació o pèrdua de control. Ayuso també ha recordat que, moltes vegades, es tracta de substàncies que desapareixen ràpidament de l’organisme i ja no es detecten en les anàlisis que es fa a les xiques quan acudeixen als centres hospitalaris.

Però, més enllà de les drogues injectades, les infermeres avisen dels riscos dels materials que s'estan usant per a punxar les joves, que molt possiblement no estan desinfectats o fins i tot s'han pogut usar amb altres persones, la qual cosa exposa a les víctimes a infeccions com el VIH o l'hepatitis.

El president del CGE, Florentino Pérez Raya, afirma que com a professionals de la salut aquesta situació els produeix “absolut terror” i que li sembla “inconcebible” que s'estiguen produint aquest tipus de pràctiques, “ja siga per a dur a terme un abús posterior o simplement per a espantar a les dones".

Així, urgeix a les administracions públiques a "treballar amb absoluta urgència" per a parar aquestes pràctiques i implantar protocols per a ajudar a les víctimes i condemnar als atacants. També emplaça el govern espanyol a endurir les penes per als agressors per reial decret i a crear accions de vigilància i prevenció específiques contra aquests delictes a les forces i cossos de seguretat.

En aquest sentit, insta el govern espanyol i autonòmics i als ministeris de Sanitat i Igualtat a treballar en comú per a prendre les mesures necessàries i posar fi a una situació que "posa en risc la llibertat de les dones".

També et pot interessar

stats