La guirra, l’ovella valenciana clau per combatre una greu malaltia del bestiar boví i caprí
El descobriment obri la porta a la conservació d’aquesta raça autòctona que es troba en perill d’extinció
La guirra o roja llevantina, raça d'ovella autòctona valenciana que es troba en perill d'extinció, podria ser la solució per a combatre una de les pitjors malalties que afecten el sector boví i caprí a escala mundial, l'agalàctia contagiosa.
És la conclusió de l'estudi del grup de recerca Agents Microbiològics Associats a la Reproducció Animal de la Universitat CEU Cardenal Herrera de València, que ha aconseguit aïllar un bacteri per a combatre aquesta malaltia.
Es tracta del primer estudi a escala mundial en el qual es demostra l'existència de soques salvatges amb potencial antimicrobià contra una espècie de micoplasma que afecta el bestiar boví i caprí. L'agalàctia contagiosa és una malaltia greu que pot provocar mastitis, artritis, queratoconjuntivitis i, inclús, l’avortament o la mort.
El grup d'investigació ha aconseguit aïllar tres soques, entre 600 mostres, que destrueixen el patogen. La troballa pot suposar una alternativa a l'ús d'antibiòtics i ajudaria a reduir-ne el consum en ramaderia.
“Els ramats bovins i caprins no sols fixen població rural, prevenen incendis o generen productes alimentaris de gran qualitat, sinó que generen i alberguen una gran biodiversitat”, recorda el coordinador de l’equip de recerca, Ángel Gómez Martín.
El professor afirma que “queda encara molt per fer abans de poder saber si aquestes soques poden emprar-se com a probiòtics de manera eficient, però crec que anem en la bona direcció”.
El descobriment obri la porta a la conservació de la guirra, que compta amb menys de 3.700 exemplars concentrats al nostre territori i que es troba en greu perill d'extinció. A més, pot ser la solució per a una malaltia que podria afectar fins un 60% dels ramats a tot l’Estat.