Un projecte pilot de ramaderia extensiva busca previndre incendis al massís del Caroig

Els pobles forestals pensen que l’activitat podria evitar el despoblament creant nous llocs de treball

Un projecte pilot de ramaderia extensiva busca previndre incendis al massís del Caroig / À Punt NTC

Un innovador projecte pilot que desenvolupen els municipis forestals valencians demostra la utilitat de la ramaderia extensiva per a previndre incendis. Des de fa un any, uns pastors de ramat caprí estan condicionant unes 3.000 hectàrees del massís del Caroig perquè les cabres treballen per evitar que el bosc es creme. 

Al terme municipal de Bicorb (Canal de Navarrés), un ramader i la Diputació de València formen part del projecte, que pretenen fer que un miler de cabres siguen un agent mediambiental i que es convertisquen en cabres antiincendis.

Els promotors estan treballant conjuntament amb Amufor, l'Associació de Municipis Forestals de la Comunitat Valenciana, que vol que es copie en la major part dels 82 pobles que formen part del col·lectiu. “El projecte consisteix a adequar l’entorn perquè els pastors puguen treballar en la ramaderia extensiva”, assegura la presidenta d’Amufor, Consuelo Alfonso. 

Durant els últims mesos s'han netejat llocs estratègics i s'ha obert la vegetació per a crear el que anomenen zones de seguretat i aprofitar econòmicament la fusta. Les cabres, tal com explica el promotor del projecte, Pepe Serra, fan feina per partida doble: es mengen els matolls i al seu pas també xafen l’herba. 

D'aquesta manera es redueix la biomassa, un polvorí en èpoques de sequera. Una altra finalitat del projecte és ser rendible econòmicament per a la zona, ja que aquests animals són carn de quilòmetre zero. A més, aquests tipus de projectes permetrien reduir el despoblament creant nous llocs de treball. Els pobles forestals treballen ara per a obrir noves ramaderies pels distints punts muntanyencs del nostre territori. 

També et pot interessar

stats