Guia per a gaudir de l'estiu astronòmic

Les llàgrimes de Sant Llorenç no són l'únic espectacle que ens ofereix el cel aquest agost: l'última superlluna de l'any, Mercuri lluny del Sol o Saturn prop de la Terra són altres moments que valdrà la pena contemplar

Llàgrimes de Sant Llorenç
Llàgrimes de Sant Llorenç / Shutterstock

Com cada estiu, una pluja d'estels il·lumina el cel valencià. Agost és el mes per excel·lència per a gaudir d'espectacles astronòmics. Les temperatures permeten passar la nit al ras i el temps lliure, acudir a llocs muntanyencs on hi ha poca contaminació lumínica. I encara més, té lloc un dels fenòmens astronòmics més coneguts i esperats de l'any: els Perseids, conegudes com a Llàgrimes de Sant Llorenç.

Tot i que ja fa dies que es poden veure al cel, es faran especialment visibles la nit del 12 al 13 d'agost. Però no és l'única meravella que pinta les nits d'estiu: l'última superlluna de l'any, Mercuri lluny del Sol o Saturn prop de la Terra també són moments a contemplar.

Com cada any, arriba la pluja d'estreles dels Perseids
Com cada any, arriba la pluja d'estreles dels Perseids

La nit de l'11 al 12 d'agost: l'última superlluna de l'any

En la nit de l'11 al 12 d'agost, el nostre satèl·lit entrarà en fase de lluna plena i s'esdevindrà l'última superlluna de l'any. Es tracta de la superlluna d'Esturió, un fenomen que es dona quan la lluna es troba en fase plena i es veu més gran i brillant de l'habitual. Tot i que l'escena és molt atractiva per als amants de l'astronomia i els aficionats a la fotografia, suposarà una dificultat per a l'observació dels Perseids, ja que proporcionarà molta lluminositat al cel.

La nit del 12 al 13 d'agost: esplendor de la pluja de Perseids

La Terra, en el viatge anual al voltant del Sol, travessa cada any durant aquests dies la mateixa zona de l'espai, on la pols que deixa un cometa interacciona amb l'atmosfera de la Terra i origina l'espectacle astronòmic de l'estiu, les Llàgrimes de Sant Llorenç.

Es recomana observar a simple vista aquest espectacle, allunyar-se de fonts lluminoses, tombar-se amb una mica d'abric i tindre paciència, ja que cal esperar alguns minuts en la foscor perquè la nostra visió s'adapte a la foscor. Tot i que es poden veure meteors en qualsevol localització, la millor orientació és mirar cap al nord-est, en direcció a les constel·lacions de Perseu i Cassiopea.

14 d'agost: l'ocasió per a veure Saturn

El diumenge serà el millor moment per observar Saturn. El planeta s'ubicarà directament enfront del Sol, cosa que el deixarà més il·luminat i visible. Quan Saturn es troba en oposició a la Terra, és a dir, a la mínima distància de nosaltres, ens permet veure els brillants anells d'aquest planeta gràcies a la seua proximitat amb la Terra. És recomanable utilitzar prismàtics.

27 d'agost: Mercuri lluny del Sol

El dissabte 27 d'agost el planeta Mercuri estarà en la seua màxima elongació, és a dir, l'instant de major separació respecte al Sol. Just després del capvespre les condicions d'observació haurien de ser les òptimes per contemplar el planeta en la màxima esplendor, però resultarà complicat perquè estarà a una altura escassa sobre l'horitzó.

Imatge de les Llàgrimes de Sant Llorenç a l'Observatori de Titaigües
Imatge de les Llàgrimes de Sant Llorenç a l'Observatori de Titaigües / Escola de Ciències Cosmofisica

Tot i que aquests esdeveniments astronòmics es poden veure en qualsevol localització, hi ha dues zones de l'interior valencià idònies per contemplar-los, ja que es troben en la llista Starlight: l'Alt Túria i Tierra Bobal, que corresponen a les comarques dels Serrans i d'Utiel-Requena, respectivament. Aquesta certificació té en compte la qualitat del cel nocturn, basat en condicions meteorològiques i d'altitud adequades. A més, la implicació dels municipis a l'hora d'il·luminar responsablement els carrers els converteix en llocs idonis per a l'observació astronòmica.

A l'Alt Túria, els municipis que la integren són Ares dels Oms, Titaigües, Alpont i la Iessa. Mentre que a Tierra Bobal, són Xera, Camporrobles, Venta del Moro, Villargordo del Cabriel, Fuenterrobles, Caudete de las Fuentes, Sinarques i Requena, que han creat un circuit per a observar el cel nocturn amb telescopis i monitors de l'Associació Valenciana d'Astronomia (AVA).

També et pot interessar

stats