De la guerra d’Ucraïna, a la plena integració al Palomar

À Punt es retroba amb un grup de sis dones que va trobar refugi a la casa que els va cedir una família d’aquest poble de la Vall d’Albaida

Les dones ucraïneses que van arribar al Palomar s'han integrat al municipi

De la incertesa del dia en què van arribar al Palomar (Vall d'Albaida) fugint de la guerra, a la felicitat de saber que han trobat una nova família, la de tot un poble, a la Comunitat Valenciana. Així estan, un mes després, sis dones que van arribar al nostre territori en un dels primers avions amb ucraïnesos refugiats. Gràcies a la solidaritat de Mariné i Sergi, dos veïns de Canals, han pogut establir-se al Palomar, un municipi que els ha obert les portes i on cada vegada els resulta més fàcil integrar-se.

Sergi, l’amfitrió que els ha cedit la vivenda perquè puguen viure-hi mentre dure el conflicte al seu país d’origen, recorda per a À Punt com ha canviat l’estat d’ànim d’aquestes dones si es compara amb la seua arribada.

“El dia que van vindre feien cara d’esgotades, de derrotades... però en poc de temps han canviat. Ara estan felices, les veus que fan broma”, apuntava al mateix temps que se sentia plenament satisfet per haver-los donat aquesta oportunitat. “Són una gent superamable, agraïda i estan cuidant molt bé la casa”, reconeixia Sergi.

Una d’aquestes dones, Anna, directora d'una clínica sanitària a Irpín, assenyalava, amb l’ajuda del traductor, l’agraïment que senten per l’estima i l’ajuda que han rebut des que han arribat a Espanya. “No són només amics per a nosaltres, no són únicament els que ens donen acolliment, són realment la nostra família”, exposava Anna.

Tant ella com les seues companyes, en poques setmanes s’han adaptat als costums del nou poble que les acull a la Vall d’Albaida. L'Ajuntament i els veïns es fan càrrec de totes les despeses de la seua estada.

Hi ha vidrioles per tot el poble, gent que els paga les despeses i altres veïns que voluntàriament els donen classe d’espanyol Jordi Vila - Alcalde del Palomar

“El poble està col·laborant-hi molt. Hem posat unes vidrioles per tot el poble i, a més, hi ha gent que s’encarrega de pagar-ne les despeses. Uns altres veïns voluntàriament els donen classe d’espanyol”, indicava l’alcalde del Palomar, Jordi Vila.

En la nova vida que han refet a Espanya, les àvies fan costura i les mares s'encarreguen de la compra, com explica Sergi. Cada dia són menys les barreres que troben per a fer una vida com la de la resta del veïnat del Palomar. “Les mares participen en les activitats del poble, com el fitnes, o van a casa d’unes altres veïnes del poble que les conviden”, afig Vila.

Les xiquetes que van vindre amb aquestes dones ja estan escolaritzades i han fet una bona colla d’amics a l'institut.

Fins i tot una d’elles, Zlata, podrà seguir amb la seua afició, el futbol, perquè aquest cap de setmana li han donat una sorpresa: veure el primer partit de futbol femení a la ciutat esportiva del Llevant. “Estic molt contenta, moltes gràcies a tots”, admetia davant les càmeres d’A Punt. 

També et pot interessar

stats