Els grans incendis forestals deixen el sector apicultor en una situació crítica

L'agrupació d'apicultors APIADS xifra en "centenars" els ruscos calcinats a les muntanyes valencianes

El foc ha cremat un centenar de ruscos / À Punt NTC

Els incendis forestals d'aquest estiu han consumit part del patrimoni ecològic d'unes muntanyes d'altíssim valor mediambiental. A les zones cremades habitava una gran biodiversitat d'espècies que s'han vist afectades, com la població d'abelles que hi havia. El sector valencià de l'apicultura es troba així en una situació crítica.

Enrique Simó, veterinari de l'agrupació d'apicultors APIADS, assegura que és un desastre perquè el foc ha cremat "més de 30.000 hectàrees i un centenar de ruscos". El 2022 ha sigut un any molt difícil per a l'apicultura valenciana. "Va començar amb rècord de pluges i temperatures baixes", que va dificultar a les abelles alimentar-se correctament, i després va començar una calor tòrrida i una sequera que van impedir "mantenir una colònia en condicions funcionals", explica Simó. Posteriorment, els ruscos han patit els efectes del foc.

Les flames han arrasat els ecosistemes i s'aprecia en la producció de mel i pol·len. "Enguany s'ha fet pràcticament un 20% menys d'una collita normal", ha remarcat el veterinari de l'agrupació d'apicultors APIADS.

Però l'apicultura va més enllà de la producció de mel: manté l'ecosistema a través de la pol·linització i "en els plans de recuperació de les zones cremades, l'administració hauria de comptar amb els apicultors i els ruscos per a regenerar la cobertura vegetal", ha emfatitzat Simó.

També et pot interessar

stats