El govern espanyol canvia de criteri per a recomptar víctimes del coronavirus

L'última modificació ha reduït en vora 2.000 la xifra total de morts.

El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en una roda de premsa.
El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en una roda de premsa.

Des que va començar la crisi del coronavirus, el Ministeri de Sanitat ha modificat en diverses ocasions els criteris a l'hora de fer el recompte tant de casos positius com de morts: l'últim, aquesta setmana, amb un nou canvi que ha reduït en vora 2.000 la xifra total de morts.

Segons va explicar dilluns el director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, s'estan "corregint sèries, validant dades i eliminant duplicats". A més, el doctor va explicar que hi havia comunitats autònomes que incloïen casos sospitosos o probables, però que no estaven confirmats, i per això els han eliminat del còmput total.

Els canvis també han afectat la xifra total de positius, dels quals han eliminat casos duplicats o que no complien amb la definició específica. Fins a aquesta setmana es donaven les dades de les noves notificacions de casos positius, mentre que des d'ara es donen els nous diagnosticats en les últimes 24 hores.

Canvis anteriors

El Ministeri de Sanitat va començar al febrer a informar diàriament dels encara pocs positius que notificaven les comunitats autònomes i a principis del mes següent van incloure en l'estadística també les altes que s'anaven produint. Va ser amb el reial decret de l'estat d'alarma, el 14 de març, quan el govern espanyol va establir que les comunitats havien de remetre, a més de la informació epidemiològica, dades sobre la situació de la capacitat assistencial i de necessitats de recursos humans i materials.

En aquest punt va ser quan començaren les diferències de xifres perquè hi havia comunitats que, per exemple, donaven les seues dades de situació de persones a l'UCI i no el total des de l'inici de l'epidèmia. També els governs autonòmics afrontaven el recompte de morts per diferents paràmetres i la controvèrsia que la xifra real era més alta que l'oficial.

Amb aquestes discrepàncies, el govern espanyol va modificar el 17 d'abril el procediment per a notificar la informació epidemiològica de les autonomies, que havia d'incloure el nombre total de morts en cadascuna des del 31 de gener. Les comunitats havien d'enviar les dades acumulades de casos confirmats de morts per PCR i per test d'anticossos. Dies després, el 24 d'abril, Sanitat va modificar el criteri del recompte total de casos positius per a considerar com a tals només els diagnosticats per PCR.

També et pot interessar

stats