La Comunitat Valenciana proposa que la mascareta no siga obligatòria a la platja si es manté la distància interpersonal

El govern espanyol i les autonomies acorden revisar la llei que estableix l'ús obligatori de la mascareta.

Dos turistes a una platja de Palma de Mallorca
Dos turistes a una platja de Palma de Mallorca / Efe

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes han arribat a un acord per a revisar la llei que regula la nova normalitat a Espanya i que estableix un ús obligatori de la mascareta amb independència que es mantinga o no la distància de seguretat. Segons ha explicat la ministra, Carolina Darias, en la roda de premsa posterior al Consell Interterritorial de Salut, es crearà una taula tècnica per a interpretar la norma i plantejar propostes de cara a la Interterritorial de la setmana que ve. 

La llei, en vigor des d'aquest dimecres, estableix que la mascareta és obligatòria en la via pública fins que acabe la pandèmia per a persones majors de sis anys, tant en espais a l'aire lliure com en qualsevol espai tancat d'ús públic, inclús si es manté la distància interpersonal d'1,5 metres. Això obliga, per exemple, a portar-la a la platja o a la piscina. No serà exigible, en qualsevol cas, per a qui presente algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que puga veure's agreujada per usar-la. Tampoc per a persones que, per situació de discapacitat o dependència, no disposen d'autonomia per a llevar-se-la, o bé presenten alteracions de conducta que facen inviable utilitzar-la.

El govern espanyol va aprovar el decret llei sobre la nova normalitat el passat mes de juny, però no ha sigut fins a aquesta setmana, pràcticament deu mesos després, quan ha acabat la tramitació parlamentària. Precisament per això des d'algunes autonomies argumenten que ha quedat obsoleta en alguns aspectes. La mateixa Darias ha reconegut que cal trobar un espai per a aplicar-la de la manera més "harmonitzada i contextualitzada possible".

La Conselleria de Sanitat Universal ja ha avançat que portarà una proposta a la pròxima reunió de la Interterritorial per a demanar que es permeta no portar mascareta per a prendre el sol a les platges sempre que hi haja un perímetre de separació de dos metres entre persones i també durant el bany. 

Un milió més de dosis d'AstraZeneca

La ministra de Sanitat ha anunciat l'enviament d'un milió més de dosis de la vacuna d'AstraZeneca per a aquest dijous que es distribuiran entre les comunitats autònomes. Se sumen al milió dels altres dos preparats autoritzats contra la Covid-19, de Pfizer i Moderna, que arribaren dilluns. Una injecció extra de vacunes que, ha assegurat, serà determinant per a agafar impuls a l'abril en la campanya d'immunització: "Serà la primera setmana en tot el temps que portem de la campanya en què se superaran els dos milions de dosis administrades en només una setmana", ha assenyalat Darias. El govern espanyol preveu que en el mes d'abril l'arribada de vacunes es multiplique per tres o per quatre respecte del primer trimestre. 

Darias: "Cal guanyar temps al virus"

El Consell Interterritorial de Salut s'ha reunit aquest dimecres a Valladolid, en vespres del pont festiu en tot Espanya, per a analitzar l'estratègia de vacunació contra la Covid-19 i la preocupant evolució de la pandèmia. Segons l'últim balanç del Ministeri de Sanitat, quatre territoris estan en risc extrem per propagació del virus, ja que presenten incidències acumulades superiors al 250 casos per cada 100.000 habitants en els darrers catorze dies: són Madrid, Navarra, Ceuta i Melilla. La mitjana estatal d'incidència frega el risc alt (150) i només la Comunitat Valenciana, amb 27 positius per cada 100.00 habitants, està en nivell d'alerta baix. "Estem en un període de transmissió vall amb tendència a l'alça en quasi tots els territoris", ha alertat la ministra, que ha qualificat la situació de "preocupant" i ha demanat "màxima preocupació i prudència" a la ciutadania en les vacances de Setmana Santa. 

Darias ha fet una crida a la responsabilitat i ha apel·lat a l'exemplaritat que, ha dit, ha mostrat la societat espanyola durant la pandèmia. Segons ha insistit, estem en un moment "crític" en què el més important és "guanyar temps al virus" per a evitar que els repunts que s'estan donant en almenys dotze comunitats autònomes acabe en una quarta onada. "Cada setmana que passa i aconseguim retardar l'increment de contagis, cada setmana que avancem en la vacunació, estem guanyant temps al virus", ha afirmat. 

També et pot interessar

stats