La mascareta serà obligatòria a la platja

La nova llei de la desescalada imposa l'obligatorietat a l'aire lliure, amb independència de la distància de seguretat.

Vista general de la platja de la Malva-rosa a finals de febrer / Kai Försterling (Efe)
Vista general de la platja de la Malva-rosa a finals de febrer / Kai Försterling (Efe)

La mascareta serà obligatòria a partir del sis anys, en la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai d'ús públic, cobert o no, amb independència de la distància de seguretat. La indicació és una de les principals novetats de la coneguda com a llei de la nova normalitat, que publica aquest dimarts el Butlletí Oficial de l'Estat, i que entra en vigor demà. 

Fins ara la mascareta només era imperativa quan les persones no podien mantindre una distància d'1,5 metres. La nova llei elimina aquest criteri i generalitza l'obligatorietat. Amb el document a la mà això implica cobrir-se la boca en espais naturals, durant la Setmana Santa, o en la platja, aquest estiu, a diferència del que va passar durant la primera onada. Una condició que es va incorporar, a instàncies d'una esmena del PSOE, en la revisió de la norma al Senat. 

En una primera valoració a preguntes dels periodistes, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha anticipat que la situació podria acompassar-se a l'evolució dels indicadors sanitaris i de la campanya de vacunació. Barceló, però, ha insistit en la importància que està tenint la mascareta com a ferrament de prevenció. "Ens ha anat molt bé, ens continua anant molt bé", ha explicat la consellera, que ha recordat la necessitat de portar-la a l'aire lliure, a les terrasses quan no es consumeix, perquè "alcem la veu perquè se'ns senta bé i això també augmenta la transmissió".

L'exercici a l'aire lliure, una de les excepcions

L'obligatorietat no és aplicable a les persones que presenten algun tipus de malaltia o dificultat respiratòria que puga veure's agreujada per l'ús de la mascareta o quan estiga contraindicat per la seua situació de discapacitat, dependència o alteracions de conducta. 

Tampoc serà exigible "en el cas d'exercici d'esport individual a l'aire lliure, ni en els supòsits de força major o situació de necessitat o quan, per la pròpia naturalesa de les activitats, l'ús de la mascareta resulte incompatible, conformement a les indicacions de les autoritats sanitàries".

La llei de mesures urgents de prevenció, contenció i coordinació per a fer front a la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19 incorpora més novetats, com l'obligació dels fabricants de comunicar cada setmana l'estoc disponible i la quantitat subministrada. 

També insta les administracions públiques a assegurar una disponibilitat suficient de personal sanitari per a la gestió de la Covid-19 en totes les etapes: prevenció, diagnòstic, atenció de malats i vigilància epidemiològica.

També et pot interessar

stats