El govern crearà una oficina per a gestionar els casos de maltractaments de les forces de seguretat
L'executiu no veu factible l'ús de càmeres corporals en els agents amb la legislació actual de forma continuada tal com demana el Comité per a la prevenció de la tortura i dels tractes inhumans
El govern central està ultimant la creació d'una oficina nacional de garanties dels drets humans de les forces i cossos de seguretat de l'Estat (FCSE) dins de la Secretaria d'Estat de Seguretat en el marc dels esforços per a fer front als casos de maltractaments de detinguts per part dels efectius d'aquests cossos.
Així consta en l'informe de resposta remés pel govern a les recomanacions que li ha fet arribar el Comité per a la prevenció de la tortura i de les penes o tractes inhumans o degradants (CPT) del Consell d'Europa, després de la visita que va realitzar a Espanya al setembre de 2020.
En el informe, la delegació del CPT assenyala que encara que la majoria dels detinguts van dir "haver sigut tractades correctament pels agents de la llei", també va rebre "un nombre important de denúncies de maltractaments, fins i tot de menors, que afectaven principalment la Policia Nacional".
Aquests maltractaments "s'infligien suposadament com a mitjà per a obligar els sospitosos a proporcionar informació o a confessar determinats delictes o per a castigar-los pel suposat delicte comés", explica l'informe.
En la seua resposta, l'executiu de coalició del PSOE i Unides Podem reivindica que el Ministeri de l'Interior manté "una vigilància estreta i permanent en aquesta matèria, articulant-se i difonent-se a través de múltiples i diverses vies", la qual cosa inclou "accions formatives" tant per a l'ingrés com en el marc de l'actualització de coneixements i promoció professional.
La Inspecció de personal i serveis de seguretat (IPSS) del Ministeri de l'Interior, explica el govern, s'encarrega de fet el seguiment de les denúncies contra policies i guàrdies civils en l'exercici de les seues funcions, les quals activen "automàticament una investigació i seguiment, garantint totes les previsions normatives, tant a través de l'àmbit penal com del disciplinari".
Gravacions durant 30 dies
D'altra banda, el CPT ha recomanat que es garantisca que totes les comissaries estiguen obligades a emmagatzemar totes les gravaciones durant un mínim de 30 dies per a garantir que qualsevol denúncia de maltractaments "puga ser desestimada o investigada amb major profunditat".
Referent a això, el govern esgrimeix que ja existeix una instrucció que preveu que "les gravacions seran conservades durant trenta dies a partir de la captació", si bé aclareix que aquesta mesura "no serà aplicable" en aquelles instal·lacions que manquen de disponibilitat tècnica.
El CPT també planteja que es procedisca a gravar, mitjançant àudio o "preferiblement vídeo", tots els interrogatoris policials. L'executiu es remet a la citada instrucció de 2018 de la Secretaria d'Estat, la qual estableix que les àrees de custòdia de detinguts "disposaran de sistemes de videovigilància i gravació. En tot cas, puntualitza, "han de realitzar-se seguint les instruccions de l'autoritat judicial".
Ús de càmeres corporals
Així mateix, el CPT demana al govern la seua opinió respecte a l'ús de càmeres de vídeo corporals per part dels membres dels cossos de seguretat, sobretot en cas d'"incident", manifestant que l'experiència d'altres països demostra que les mateixes suposen "una salvaguarda addicional contra l'abús per part dels funcionaris, així com una protecció contra les acusacions infundades de maltractaments".
El Ministeri de l'Interior diu no disposar d'informació sobre les experiències d'altres països i aclareix que en el cas d'Espanya la valoració sobre la seua incorporació als procediments policials "ha de ser fruit d'una profunda anàlisi respecte de la seua compatibilitat amb l'actual marc normatiu. En aquest sentit, adverteix que "l'ús de càmeres i la gravació sistemàtica no sembla compatible amb les finalitats i criteris del vigent marc normatiu a Espanya", remetent-se a la Llei de Protecció de Dades Personals de maig passat i en concret al seu article 17.