El govern central ultima els detalls del nou decret de mesures extraordinàries

La reducció de l’IVA, el bo transport i la bonificació dels hidrocarburs són algunes de les qüestions que estan en la taula

El nou paquet de mesures del govern serà, en principi, per a tres mesos / À Punt NTC

Per a pal·liar l'espiral inflacionista i el forat que crea en la butxaca de la població, el govern de coalició d'Espanya negocia aprovar aquest dissabte en el Consell de Ministres extraordinari un xec per a ajudar les famílies més vulnerables, abaixar l'IVA de la llum, un bo al transport públic i altres modificacions en la bonificació als hidrocarburs. 

Més enllà de la mesura de la reducció de l’IVA, anunciada per Pedro Sánchez aquest dimecres, el reial decret està ara en plena ebullició.

Mertxe Aizpurua, diputada de Bildu, ha explicat que encara no està tancat. Héctor Gómez, portaveu del PSOE al Congrés, ha reconegut que encara s'han de prendre “noves mesures adaptades a la situació del país”.

En l'aire queden detalls com el xec per a famílies vulnerables, que podria ser de 250 a 300 euros; el bo transport; les ajudes als transportistes per a la compra d'hidrocarburs, i un nou impost per a les elèctriques. 

Una mesura controvertida dins de la coalició de govern. Unides Podem vol aplicar-la ja, però el PSOE estudia l'encaix legal. La llei impedeix una modificació tributària que afecte els pressupostos generals de l'any vigent. Per tant, la via intermèdia seria incloure aquest nou impost en el reial decret que s'aprova aquest dissabte, però que no entrarà en vigor fins al gener del 2023. Amb això les elèctriques tindrien sis mesos per a adaptar-se a la nova tributació i l'executiu evitaria una batalla legal amb les empreses. 

Segons l'executiu, són mesures addicionals per a contindre la inflació i puntualitza que aquest nou paquet d'ajudes s'ampliarà a famílies de classe mitjana-baixa. Per a la part morada de l'executiu, la rebaixa de l'IVA de la llum és “insuficient i no conté la inflació”, segons Pablo Echenique, d’Unides Podem, que ha afegit que “cal fer mesures valentes, augmentar els impostos a petrolieres i empreses del gas”. 

“És pa per a hui i fam per a demà. El que cal fer és controlar els preus de l'energia, dels carburants i els lloguers” ha assegurat Íñigo Errejón, president de Més País. 

En tot cas la durada del nou paquet de mesures serà, en principi, de tres mesos.  

També et pot interessar

stats