Gonzalo Pin: "El canvi horari no té cap sentit"

El cap de la Unitat del Son de l'Hospital Quirónsalud de València adverteix que avançar els rellotges de les 02:00 a les 03:00, com farem aquesta matinada, augmenta la diabetis tipus 2, l'obesitat i els accidents

Rellotge analògic que marca les 3:00 h
La matinada d’aquest dissabte al diumenge els rellotges passaran de les 02:00 a les 03:00 hores

Somnolència acumulada, falta de concentració i fins i tot un augment dels accidents de trànsit són algunes de les conseqüències del dèficit de son que provoca el canvi d'hora, una modificació que per a un expert en trastorns del son, "no té cap sentit. L'ideal seria quedar-nos en l'horari d'hivern".

Gonzalo Pin, cap de la Unitat del Son de l'Hospital Quirónsalud València, explica que el canvi horari que entra en vigor aquest cap de setmana "ens dona més llum a la nit i retarda l'hora de dormir, però l'hora de despertar-nos continua sent la mateixa, la qual cosa està associat amb l'augment del dèficit crònic de son en general en la població".

La matinada d’aquest dissabte al diumenge els rellotges passaran de les 02:00 a les 03:00 hores, un avançament horari que allargarà les hores de llum, però que, almenys durant la primera setmana, tindrà una "especial afectació" en bebés i ancians.

En la resta d'edats, afirma, pot haver-hi una "somnolència acumulada", ja que perdem prop de mitja hora de son fins que el nostre organisme es torna a adaptar, encara que en l'edat madura "tenim més eines per a afrontar aquesta situació que en les dues etapes extremes de la vida".

El doctor explica que totes les societats científiques consideren que "l'ideal, en contra del que la gent vol, seria quedar-nos amb l'horari d'hivern, que ens acosta més al nostre meridià". "La gent diu que així té més hores de llum i pot eixir més, però això en realitat és un guany a curt termini; el dèficit crònic de son costa al final al país temps i diners, perquè augmenta la diabetis tipus 2, l'obesitat i els accidents", adverteix.

En aquesta línia, la Unió Europea va recomanar als estats membres que posaren fi a aquests canvis horaris abans de la pandèmia, però l'arribada del coronavirus va evitar que poguera adoptar-se aquesta decisió.

Més accidents de trànsit

Algunes estadístiques, recorda Pin, incideixen en el fet que durant els dies posteriors al canvi horari es produeix un increment dels accidents de trànsit a causa de la somnolència acumulada.

També et pot interessar

stats