‘Més que fer-nos dormir, els fàrmacs ens planxen’

El doctor Gonzalo Pin ens dona consells per a millorar els nostres hàbits del son

Parlem amb el doctor Gonzalo Pin / À Punt Mèdia

Quasi la meitat de la població valenciana dorm menys de les set hores diàries recomanades. El doctor Gonzalo Pin, cap de la unitat del son de la Clínica Quiron, matissa aquesta data: “Això és un poc una llegenda, perquè cada persona, i a cada edat, té les seues pròpies necessitats que poden anar de les sis fins a les nou hores diàries”.

Les conseqüències de no dormir bé no són poques. En Bona vesprada, el doctor distingeix les immediates, que poden afectar el control dels nostres impulsos i de l’humor, però també conseqüències de major recorregut des del punt de vista metabòlic, com pot ser afavorir l’obesitat, la hipertensió o la diabetis de tipus 2: “Dormir poc de manera crònica o dormir de manera irregular deixa la seua empremta en la nostra salut”.

I dormir molt? També pot ser perillós per a la nostra salut? “En general, necessitem dormir el temps que cadascú de nosaltres necessitem, i no és bo ni l’excés ni el defecte de son”, assegura el doctor. “Però també és molt important el ritme del son: hem de procurar que l’horari de dormir siga més o menys regular. No només importa quant de temps dormim, sinó també quan dormim”.

A més, Gonzalo Pin aconsella cuidar l’ambient a l’hora de dormir, amb les següents recomanacions: 

  • Cuidar el soroll i procurar un ambient tranquil.
  • Cuidar la llum i els colors de la llum i evitar, per exemple, les llums blanques a última hora del dia.
  • Intentar sopar hora i mitja o dues hores abans de gitar-se.
  • Evitar fer ús de la tecnologia i de les pantalles abans d’anar-nos-en a dormir.

Espanya, campiona en consum de pastilles per a dormir

Les xifres són ben alarmants pel que fa al consum de pastilles i fàrmacs per a dormir, però el doctor Pin adverteix: “Més que fer-nos dormir, els fàrmacs ens planxen. I així no aconseguim un son de qualitat”.

La seua recomanació és buscar el son mitjançant altres sistemes: “El tractament dels problemes del son hauria de ser més integral, cuidant l’ambient, l’activitat física, la nostra nutrició, quan i què mengem i bevem…”

No és manifesta a favor dels fàrmacs: “A més, els hipnòtics tenen associats problemes d’habituació i cada vegada necessitem més quantitat d’ells”. No és l’única raó per a recomanar-ne un ús moderat: “Sobretot durant la tercera edat, els hipnòtics ens fan perdre la frontera entre la vigília i el son: quan estem dormits no estem del tot adormits i quan estem desperts, tampoc estem del tot desperts”.

Tota la veritat sobre la melatonina

El doctor Gonzalo Pin aclareix algunes qüestions al voltant d’un tractament que sembla haver guanyat molta popularitat en els últims anys: la melatonina.

“És una neurohormona que el nostre organisme segrega a la nit per a ajudar-nos a dormir i pot formar part d’un tractament, però no deu ser l’única part del tractament”, explica. “En realitat, funciona més com un cronoregulador dels nostres rellotges biològics, que com un inductor del son, i per tant el que és molt important és quan prens la melatonina”.

No obstant això, insisteix a recordar que és una neurohormona: “Encara que la venen com a suplement nutricional, actua dins del nostre organisme i hauria d’estar controlada per un professional i no prendre-la a voluntat”.

Comptar ovelles ja no està de moda

En una enquesta a peu de carrer, només una persona ha confessat a l'equip de Bona vesprada que dorm huit hores d’una tirada. La majoria al·ludeix problemes com els sorolls de l’ambient, majorment ronquits, o les preocupacions quotidianes que els lleven la son.

El doctor Pin remarca que uns hàbits de vida saludables, haurien de conduir a un hàbit de son igualment saludable “fer activitat física durant el dia, exposar-nos a la llum, gaudir d’una bona afectivitat, aprendre a desconnectar de tota l’activitat diària abans de gitar-nos…” La conclusió de Gonzalo Pin és clara: “Hem de donar-li al son la importància que té, ni més ni menys. Si la naturalesa dedica un terç del temps de la nostra vida a dormir, deu ser perquè és important”.

També et pot interessar

stats