La Generalitat aprova una declaració institucional per a defendre "la supervivència de l'Albufera"

El Consell reclama al govern el compromís per a blindar el manteniment dels nivells d'aigua i la protecció mediambiental d'un aiguamoll únic en el món i l'impuls perquè el declaren reserva de la biosfera

Carlos Mazón i altres membres del Consell este dimecres a l'Albufera
Carlos Mazón i altres membres del Consell este dimecres a l'Albufera / X: @GVAMediAmbient

En el Dia Mundial del Medi Ambient, la Generalitat ha fet una declaració institucional en la qual vol defendre "la supervivència de l'Albufera", que passa per moments molt difícils que amenacen el seu futur.

"El llac necessita aigua suficient i de qualitat, que li permeta assegurar un flux ecològic permanent per a mantindre una connexió contínua amb la mar", indica el Consell.

No obstant això, la Generalitat denuncia que el govern espanyol i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) han "incomplit l'obligació legal" de posar a la disposició del llac el volum d'aigua establit en el Pla Hidrològic del Xúquer. Una norma que "arreplega uns cabals ecològics de 20 hectòmetres que no han sigut transferits".

El llac necessita aigua suficient i de qualitat, que li permeta assegurar un flux ecològic permanent per a mantindre una connexió contínua amb la mar.

A partir d'esta situació d'indefensió i el flagrant incompliment del govern, el Consell ja va tramitar un requeriment al Ministeri per l'incompliment del Pla Hidrològic del Xúquer sobres les aportacions d'aigua en el llac de l'Albufera.

El Consell reclama a l'executiu de Pedro Sánchez la "consideració prioritària" per a este espai natural, que necessita que totes les administracions s'alineen en la recerca de solucions per a millorar les condicions naturals del llac i la marjal circumdant.

La Generalitat i l'Ajuntament de València volen elevar la seua figura de protecció amb l'impuls de la declaració com a reserva de la biosfera, un projecte en el qual també col·laboren tots els ajuntaments riberencs. Però, diuen que per a mantindre viu este espai natural és necessària la voluntat inequívoca de totes les administracions.

El Consell reclama al govern les mesures següents amb caràcter d’urgència

Per això, la Generalitat reclama el compromís de totes les administracions públiques com a garants de la sostenibilitat i el futur del llac de l'Albufera per a les pròximes generacions.

En esta línia, el Consell reclama el compromís ferm del govern amb la Comunitat Valenciana per a blindar el manteniment dels nivells d'aigua i la protecció mediambiental d'un aiguamoll únic en el món.

També, la posada a la disposició dels volums d'aigua que arreplega la normativa, que "ens permeten continuar gaudint d'un entorn d'esta qualitat ambiental".

Una altra mesura que reclamen és el compliment del Pla Hidrològic del Xúquer, que estableix que per als requeriments ambientals del llac de l'Albufera són necessaris 10 hm³/any del sistema Xúquer i 10 hm³/any del sistema Túria.

Així mateix, demanen la firma del protocol d'emergència per al parc natural per a "garantir l'equilibri ecològic" davant de situacions similars a les viscudes la tardor passada i "l'impuls necessari per a la declaració de l'Albufera com a reserva de la biosfera".

També et pot interessar

stats