La Generalitat llança una campanya per a promoure l’aportació d'ADN i localitzar nadons robats

Les donacions s'inclouran en la base de dades d'ADN sobre famílies que busquen els descendents i a l’inrevés

Imatge d'arxiu d'una protesta de familiars de nadons furtats per a reclamar la investigació dels seus casos
Imatge d'arxiu d'una protesta de familiars de nadons robats per a reclamar la investigació dels seus casos / Isabel Infantes (Europa Press)

La Conselleria de Qualitat Democràtica ha iniciat una campanya per a promoure l’aportació de material genètic per a establir parentius entre els nadons robats i les seues famílies biològiques. Amb la campanya "Açò no és un conte", es pretén ajudar a confirmar la identitat de bebés robats durant el franquisme i els primers anys de democràcia, tant en el cas de mares biològiques com en el de les persones adoptades.

La campanya va adreçada als familiars que sospiten que han sigut víctimes d'un cas de nadons robats. Qualitat Democràtica fa una crida perquè qui crega que pot estar en aquest cas se sotmeta a les proves d'anàlisis d'ADN que permeten establir la relació de possibles nounats sostrets. Com apunta la consellera de Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, aquestes mostres són "fonamentals" per a aclarir el robatori de nadons.

Cartell de la Conselleria de Qualitat Democràtica que fa una crida per a la donació de material genètic per a intentar localitzar nadons robats
Cartell de la Conselleria de Qualitat Democràtica que fa una crida per a la donació de material genètic per a intentar localitzar nadons robats / Conselleria de Qualitat Democràtica

La presa de mostres permetrà elaborar una base de dades d'ADN sobre famílies que busquen els descendents i a l'inrevés i anar creuant dades per si poguera tractar-se de casos de nadons robats a les famílies biològiques.

Les anàlisis ja han localitzat dues famílies

Les anàlisis genètiques es realitzen a través del Servei de Seqüenciació de la Fundació Fisabio, dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i d'aquesta iniciativa ja s'han obtingut els primers resultats. Les anàlisis han permés trobar dues coincidències i establir el parentiu de quatre persones víctimes de casos de nadons robats.

De l'anàlisi de 134 mostres biològiques procedents de 91 familiars de nadons robats i 43 possibles menors sostrets mitjançant tècniques de seqüenciació massiva, es va determinar que existia un parentiu entre dues germanes i un germà i la germana.

També et pot interessar

stats