Dues parelles de germans furtats durant el franquisme, identificades gràcies al banc d’ADN
L’anàlisi del material genètic ha permés posar en contacte dues dones, així com un home i una dona, que desconeixien el parentiu
Una dona i un home, furtats de les respectives famílies durant el franquisme, han aconseguit trobar els germans gràcies a l'encreuament de dades del banc d’ADN de la Comunitat Valenciana, que impulsa la Generalitat. L’anàlisi genètica ha permés que dues dones, que desconeixien l'existència de l'altra, però tenien sospites que les havien furtades, i un germà i una germana hagen pogut conéixer el seu parentiu biològic.
Els seus són els primers resultats de les 134 mostres preses en aquest banc, 91 de familiars als quals els havien sostret els nadons i altres 43 de possibles bebés furtats. Aquestes anàlisis han permés establir el parentiu de les dues parelles de germans, segons ha anunciat aquest dimecres la consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, i la responsable del Servei de Seqüenciació Genètica de Fisabio, Lucía Martínez.
La consellera ha assenyalat que els parentius entre aquestes dues parelles s’han establit gràcies a la posada en marxa d'un banc d'identificació genètica, amb l'objectiu d'identificar restes humanes de les fosses comunes i analitzar l'ADN de possibles casos de bebés furtats, i ha subratllat que és la primera administració pública que l’impulsa, encara que seria necessari que "es fera a escala nacional".
"Un banc d'aquestes característiques en l'àmbit autonòmic es queda molt curt", afegia Pérez Garijo, qui ha demanat al govern espanyol que estenga la iniciativa per a crear un banc genètic estatal per tal d’aclarir els casos que hi ha en altres autonomies.
Martínez ha explicat que partien de 231 mostres, però per dades incorrectes o "desconfiança", finalment n'han analitzades 134 amb aquestes noves tècniques de seqüenciació massiva, amb les quals, segons ha dit, "anem més enllà, perquè analitzem més marcadors genètics dels que es feia fins ara".
El banc de mostres segueix obert
La consellera de Participació ha animat les persones que puguen estar en una d’aquestes situacions a aportar el seu material genètic al banc. En aquest sentit, ha recordat que les mostres es recullen en nou punts de la Comunitat Valenciana. "Necessitem que la gent que tinga sospites es pose en contacte i, a través de la Conselleria, organitzar les recollides per a continuar avançant", afirmava la consellera.