La Generalitat demana 3,2 milions d'euros de la visita del papa als condemnats per Gürtel

Fins ara s'han recuperat 7,3 milions d'euros i es preveu recobrar més de 14 milions amb els processos en marxa

Els membres de la trama Gürtel, en una imatge d'arxiu
Els membres de la trama Gürtel, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Generalitat ha sol·licitat l'execució de la sentència de l'Audiència Nacional que condemna als integrants de la trama Gürtel a fer efectives les seues responsabilitats civils. Aquestes ascendeixen a 3,2 milions d'euros per la contractació irregular de pantalles durant la visita del papa a València el juliol de 2006.

La directora general de relacions amb les Corts, Ana Belén Domínguez, ha assenyalat que l'escrit presentat davant l'Audiència Nacional "demana la incoació executòria de la sentència de novembre del 2020, en què els responsables de la trama van ser condemnats pels delictes de prevaricació, malversació, blanqueig, suborn actiu, frau a l'administració pública, falsedat en document oficial, falsedat en document mercantil i delictes contra la Hisenda Pública".

Domínguez ha manifestat que aquesta decisió és "fonamental no sols per a recobrar els diners sostrets de les arques públiques, sinó també per a recuperar la dignitat i la decència de la Comunitat Valenciana", segons ha indicat la Generalitat en un comunicat.

La resolució va considerar provada que la trama es va repartir el sobrecost de 3,2 milions d'euros dels contractes de l'esdeveniment obtinguts mitjançant adjudicacions irregulars de contractes públics.

7,3 milions d'euros recuperats

La directora general ha destacat que, des de l'arribada al govern del Botànic, l'Oficina de Recuperació d'Actius ha obert més de 40 expedients per a "promoure accions administratives o judicials en defensa dels interessos dels valencians i valencianes" i per a "obtindre la restitució patrimonial en els casos de corrupció que van lesionar els interessos generals".

Domínguez ha valorat que l'Oficina de Recuperació d'Actius "ha permés que la Generalitat s'haja personat en assumptes de repercussió social i transcendència econòmica tan importants com el cas cooperació, el cas Emarsa, el cas Fitur o en les diferents peces que componen el cas Gürtel".

Aquestes accions, ha agregat, han possibilitat que fins ara la Generalitat haja recuperat 7,3 milions d'euros, i preveu recobrar més de 14 milions d'euros tenint en compte els expedients d'accions administratives o judicials en marxa.

També et pot interessar

stats