La Generalitat crearà unitats amb psicòlegs clínics als col·legis i inclourà la salut mental en els informes escolars

Sanitat, Serveis Socials i Educació coordinaran treballs en una comissió interdepartamental per a reforçar la detecció i millorar els indicadors de prevalença

Bartolomé Pérez, responsable de la comissió interdepartamental i de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions, atén als mitjans de comunicació
Bartolomé Pérez, responsable de la comissió interdepartamental i de l’Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions, atén els mitjans de comunicació / À Punt NTC

La radiografia que dibuixen les dades sobre prevalença de patologies relacionades amb la salut mental, sobretot en la població més jove, és cada vegada més preocupant i en aquest context la Generalitat ha formalitzat aquest dimarts la creació de la comissió interdepartamental de la salut mental. L'organisme és a tres bandes entre la Conselleria de Sanitat, la de Serveis Socials i la d'Educació, i naix amb l'objectiu de coordinar esforços per a fer front a un problema que ha afectat vora sis de cada deu adolescents espanyols en l'últim any. Entre les mesures que posarà en marxa el govern valencià, integrat per la coalició PP-Vox, i que s'han anticipat en la presentació d'aquest nou gabinet estan la creació d'unitats amb psicòlegs clínics en els col·legis i la inclusió de la salut mental com un ítem més a valorar en els informes escolars que s'elaboren en totes les etapes educatives.

L'executiu liderat pel popular Carlos Mazón ha aprofitat la celebració del Dia Internacional de la Salut Mental per a llançar i presentar la comissió interdepartamental en la matèria. Tècnics de les tres conselleries implicades treballaran braç a braç sota la batuta del psiquiatre de l'Hospital Universitari de Sant Joan d'Alacant Bartolomé Pérez, a qui el conseller de Sanitat, Marciano Gómez, ha situat també al capdavant de l'Oficina Autonòmica de Salut Mental i Addiccions. Aquest nou organisme, de caràcter més estratègic, vol substituir el comissionat de salut mental creat pel govern del Botànic després de la pandèmia, encapçalat per Rafael Tabarés.

Ara, l'executiu valencià vol reordenar la gestió en salut mental des d'un punt de vista "menys ideologitzat i més pragmàtic", en paraules del mateix Bartolomé Pérez, per a concentrar els esforços sobretot en la detecció. La situació de partida, segons el nou responsable de dirigir les polítiques valencianes en salut mental, és "prou greu". La Comunitat Valenciana és la primera autonomia d'Espanya en prevalença de patologies psiquiàtriques, ús abusiu d'Internet i xarxes socials i també en consum de tranquil·litzants sense recepta mèdica per part dels adolescents, d'acord amb les dades que han donat a conéixer Pérez i la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Susana Camarero, en atenció als mitjans de comunicació. "Les xifres ens avisen que hem de millorar l'acció", ha resumit ella.

El Consell pretén així obrir una "nova etapa" en el pla de salut mental i addicions amb el diagnòstic i la prevenció inicial en el punt de mira. Dos aspectes que, segons ha denunciat Pérez, "estan totalment abandonats". La idea ara és detectar els trastorns de manera més primerenca per a aconseguir així que "lògicament" en baixe la prevalença.

De moment, les dues primeres mesures que s'han anticipat hui caminen en aquesta direcció. D'una banda, els informes sobre salut escolar de l'alumnat que s'elaboren en l'inici de cada cicle formatiu inclouran també una línia basada en malalties vinculades amb la salut mental. El coordinador de l'oficina estratègica de l'executiu valencià ha explicat que es tracta de corregir l'enfocament actual, ja que ara mateix aquests documents estan centrats només en patologies físiques. En segon lloc, es posaran en marxa unitats amb psicòlegs adscrits als serveis de salut mental de cada departament sanitari que treballaran en els col·legis i instituts per a donar orientació professional als docents.

L'atenció a la salut mental dels menors i adolescents forma part del Pla de Salut Mental i Addiccions que el Consell s'ha compromés a tindre enllestit abans que finalitze l'any. Sorgeix amb una perspectiva més realista i amb compromisos "pragmàtics", tal com l'ha presentat el seu responsable. "No prometrem el que no hi ha. No podem prometre 85 infermers de salut mental quan la comunitat autònoma en genera quinze a l'any", ha justificat el psiquiatre. La nova estratègia, ha apuntat, es basarà en l'equitat territorial de tots els departaments de salut i es dirigirà a la detecció i a la prevenció; però també, "per descomptat", a la intervenció i el tractament.

També et pot interessar

stats