La Generalitat agilitzarà la concessió d'ajudes pels incendis activant finestres úniques a la Vall d'Ebo i l'Alt Palància

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències assumirà les taxacions i donarà suport administratiu als ajuntaments per a les tramitacions

Un helicòpter durant els treballs d'extinció de l'incendi de la Vall d'Ebo
Un helicòpter durant les tasques d'extinció de l'incendi de la Vall d'Ebo / Natxo Francès (Efe)

La Generalitat activarà oficines de resposta a l'emergència a la Vall d'Ebo i l'Alt Palància per a facilitar i centralitzar la tramitació de les ajudes pels grans incendis forestals de l'estiu. La consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha anunciat l'obertura a l'Ajuntament de la Vall d'Ebo de la primera d'aquestes finestres úniques després de reunir-se amb els alcaldes dels municipis afectats pels incendis de la Marina, que han cremat vora 13.000 hectàrees. Té programada una altra reunió a partir de les 13 hores amb els responsables dels consistoris de l'Alt Palància, on el foc n'ha arrasat 19.000 més.

Les oficines, que dependran de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) i disposaran de personal i recursos propis, donaran assessorament tècnic i administratiu als ajuntaments que, segons ha recordat Bravo, són consistoris menuts sense capacitat ni personal per a gestionar les indemnitzacions que puga concedir l'estat, la Generalitat i altres institucions.

Tota la informació es comunicarà al veïnat a través dels ajuntaments i així mateix, s'activarà un telèfon i una adreça electrònica per a facilitar dubtes i evitar desplaçaments innecessaris.

La consellera ha explicat que l'AVSRE assumirà els informes pericials necessaris per a la valoració dels danys, tant de domini municipal com privats, i que s'encarregarà a l'Institut Valencià d'Edificació la taxació dels danys ocasionats en habitatges i altres edificacions. Aquesta operació persegueix activar "ja mateix" la valoració dels danys i evitar el problema que s'han trobat els municipis menuts en desgràcies anteriors, quan s'ha retardat el cobrament d'ajudes per la necessitat d'externalitzar la valoració dels danys.

En paral·lel, l'AVSRE assumirà les actuacions necessàries per a recuperar la transitabilitat de les carreteres i camins encara afectats, que previsiblement començaran en les pròximes hores.

Ple del Consell extraordinari i declaració de zona catastròfica

El president de la Generalitat Ximo Puig ha convocat un ple del Consell extraordinari la pròxima setmana per a la concessió de les ajudes, que formaran part d'un pla integral de recuperació de la comarca, tant a efectes econòmics com de reforestació. Tot en paral·lel a la declaració de zona catastròfica que ha aprovat el Consell de Ministres d'aquest dimarts i que va avançar ahir el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, després de visitar les zones afectades.

També et pot interessar