La garrofa revoluciona el cultiu valencià

El que abans es considerava un fruit de la postguerra viu ara un moment de popularitat amb una gran demanda gràcies a les múltiples virtuts que té

Puja el preu de la garrofa un 50 %
Cultiu de garrofa en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Aquell fruit negre i de forma allargada que sovint es trobava oblidat a terra al camp és hui en dia un dels productes amb més demanda de l'agricultura valenciana. L'interés cada vegada més estés per l'alimentació ecològica podria ser el principal responsable de la revolució de la garrofa, que enguany ha arribat a uns preus mai vistos abans: un euro sense IVA.

Segons el delegat de fruita seca de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja), Armando Boullosa, es tracta d'un preu "molt alt". Davant l'augment de la popularitat de la garrofa molts agricultors aposten per varietats d'entrada en producció més ràpides que les anteriors. "Les garroferes sempre han tingut un cultiu marginal, però amb l'alça dels preus es cultiva molt més", destaca Boullosa.

El gerent de la cooperativa Fruitsecs S. Coop, Manuel Feltrer, també corrobora la recuperació del cultiu de les garroferes i la plantació de varietats noves per part dels llauradors, i destaca que "en els últims cinc anys el preu de la garrofa s'ha multiplicat per cinc".

Augmenten els robatoris

Aquesta gran oportunitat per al camp valencià no ha passat desapercebuda per a persones que volen aprofitar-se de l'esforç alié. Amb l'increment del preu d'aquest fruit també han augmentat els robatoris als camps per a la venda il·legal. Per a lluitar contra aquesta pràctica, els cossos de seguretat han intensificat els controls i la persecució dels delinqüents i han tancat magatzems clandestins, mesures que han ajudat a disminuir els robatoris en gran mesura. Boullosa explica, sobre la vigilància que s'està realitzant, que fins i tot "la policia ha vingut a comprovar els quilos de garrofa que posava cada soci amb la superfície de cultiu que tenia".

El futur del negoci de la garrofa, tanmateix, no sembla del tot clar. Encara que en un primer moment es preveu optimista, amb uns preus estabilitzats, Feltrer recorda que no és la primera vegada que el producte, que es cultiva a uns 30 quilòmetres del litoral valencià, està a l'alça, i que si el preu puja "és molt probable que la gent busque altres alternatives ecològiques a la garrofa".

Mentrestant, cada vegada és més freqüent en els menús dels restaurants, i en l'oferta dels forns es poden trobar productes que inclouen la garrofa entre els ingredients. Tant és així que l'últim guanyador del certamen Ecotrophelia Espanya 2021 va ser un equip valencià, amb la proposta d'un gelat de garrofa i taronja.

Aliment antioxidant i ric en hidrats de carboni

Els productes ecològics estan en alça. Un dels motius de la popularitat de la garrofa és la facilitat amb la qual aquesta es pot substituir pel cacau o el xocolate, ja que té un sabor dolç que pot contrarestar l'amargor que de vegades caracteritza aquests aliments.

Tal com explica M. Cruz Manzaneque, membre de la comissió de sanitat del Col·legi de Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, la garrofa "conté més sucre, però també més hidrats de carboni i antioxidants, cosa que la fa una alternativa més sana".

A més, aquest fruit en les zones de la conca del mediterrani, que és on es cultiva principalment, s'utilitza a través d'infusions per a "pal·liar els dolors digestius i inclús la diarrea", explica M. Cruz.

La garrofa és un dels aliments relacionat amb èpoques dures de fam, ja que es consumia molt més durant la postguerra a Espanya, però ara se l'està reconsiderant pel seu valor nutritiu. Un altre cas similar és el de la farina de guixa, que sempre s'ha emprat per a fer farinetes i que ara ha pujat la demanda per a elaborar certs productes sense gluten.

També et pot interessar

stats