Onada de robatoris en els cultius de garrofa del Baix Maestrat

Els municipis afectats demanen més vigilància i alguns llauradors han decidit avançar la collita per protegir els cinc milions de quilos que esperen arreplegar

Robatori de garrofes, en una imatge d'arxiu

La principal zona productora de garrofa de la Comunitat Valenciana, que és el Baix Maestrat, està patint una onada de robatoris quan encara no ha començat la campanya. Els alts preus que es paguen en el mercat per aquest apreciat producte fa que els lladres actuen cada volta més prompte.

Hi ha més de sis municipis afectats que ara demanen més vigilància. Els llauradors, per la seua part, han decidit avançar la collita per protegir els cinc milions de quilos que esperen arreplegar. L'Ajuntament de Sant Jordi ha hagut de posar seguretat privada.

La seguretat privada vigilarà els cultius de garrofes
La seguretat privada vigilarà els cultius de garrofes / À Punt NTC

L'últim robatori a Sant Jordi no ha tingut èxit per als lladres. El guarda rural de Sant Jordi, Javier Albiol, els ha sorprés in fraganti furtant més d'una tona de garrofes als camps i a plena llum del dia. Segons ha explicat a À Punt, com que hi ha molts camps i camins, ells intenten amagar-se. Però no sempre ho aconsegueixen.

Com ha explicat a À Punt Iván Sánchez, alcalde de Sant Jordi, "els lladres són de pobles veïns, però de la part catalana". La raó de l'interés per aquest producte és que el preu s'ha multiplicat per quatre en els últims anys. I sense esperar que el fruit madure, els lladres estan arrasant els camps.

Óscar Grau, un dels agents de seguretat privada, ha explicat que, quan han d'intervindre, actuen de la millor manera possible. Per a fer el seu treball es coordinen amb el grup Roca de la Guàrdia Civil i també amb la Policia Local de Vinaròs, per tal de blindar les zones limítrofes amb Catalunya.

Els camps de Sant Jordi estan més vigilats
Els camps de Sant Jordi estan més vigilats / À Punt NTC

El fruit, tan de moda pels valors nutricionals, torna a captar l'atenció d'algunes bandes organitzades. Enguany, amb un 50% menys de producció, pot arribar a 1,10 euros el quilo. Marc Muñoz, productor de garrofa, ha explicat que, si hi ha menys producció "i quan vas a collir les garrofes ja no estan, les pèrdues són importants".

També et pot interessar

stats