La garrofa, un dels productes valencians més valorats en el mercat, augmenta el preu un 50%

El seu gra, el garrofí, s'utilitza per a begudes i menjars vegetarians, però sobretot, és un dels espessidors més presents en les salses i gelats de consum habitual

Puja el preu de la garrofa un 50 %
Majo Zaragozá
Pep Milán
23 d'agost 2021 - 21:57

La garrofa s'ha convertit en un dels productes valencians més valorats en el mercat. Enguany el preu del quilo de garrofa s'ha incrementat un 50% respecte de l'any passat. El motiu és el seu gra, el garrofí, molt demandat en la indústria alimentària.

La garrofa s'utilitza per a begudes i menjars vegetarians, però, sobretot, és un dels espessidors més presents en les salses i gelats que mengem. El cultiu està en alça i, ara mateix, està beneficiant els agricultors, segons han explicat fonts del sector, a Xiva, a la Foia de Bunyol.

El garrofí, gra de la garrofa
El garrofí, gra de la garrofa / À Punt NTC

La seua llavor, el garrofí, ha multiplicat el preu en els últims anys. Si anys abans comprar garrofa costava entre dos i tres euros el quilo, en l'actualitat es paga a més de deu euros el quilo. Aquesta revalorització ha provocat que molts llauradors, que tenien bancals de garroferes quasi abandonades, hagen tornat a collir-les per a aportar un extra a l'economia familiar, com ha explicat Ana Boullosa, agricultora.

L'altre avantatge del producte és el conreu, ja que la garrofera és agraïda i no necessita moltes atencions, com en altres cultius, segons ha explicat Armando Boullosa, responsable de la secció de fruits secs d'AVA-Asaja.

Es tracta d'un cultiu del qual hi ha molta demanda, tant per a fabricar menjar d'animals com per a produir aliments de consum humà, i no hi ha tanta oferta. Però, com que la llavor, el valuós garrofí, sols representa un deu per cent de tota la garrofa, es necessiten molts quilos per a abastir a tota la indústria. Manuel Feltrer, gerent de Fruitsecs Societat Cooperativa, explica que també es necessiten molts anys perquè el cultiu siga rendible.

Pel que fa als robatoris, les organitzacions agràries reclamen més vigilància rural perquè no siguen els lladres els que s'aprofiten del moment d'or de la garrofa.

També et pot interessar

stats