Així funciona el Biobanc de l’Incliva

El centre es nodreix de donacions de mostres de fluids, sang i orina procedents de l’Hospital Clínic de València

Donació de fluids al Biobanc de l'Incliva / À Punt NTC

El Biobanc de la Fundació per a la Investigació de l'Hospital Clínic de València es nodreix de donacions de fluids, sang i orina, fonamentalment de pacients amb distintes patologies. Unes mostres que es posen a disposició de la comunitat científica i s'usen en l'àmbit de la investigació biomèdica.

Des del 2010 treballen al Biobanc de l'Incliva un equip de sis persones. El procés comença amb la recepció de les mostres de l’hospital. Primer es registren i, després, passen a la zona de cultius on es processen. “Obtenim els derivats de la sang i amb una mena de centrifugadores se separaren les diferents fases de la sang. Una vegada separades fem alíquotes, que són porcions més xicotetes d’aquest material”, explica Olga Bahamonde, responsable del laboratori. 

Extrauen sèrum, plasma, cèl·lules i també obtenen ADN, que conserven a 80 graus negatius en uns ultracongeladors. Tenen mostres oncològiques, hematològiques, de malalties cardiovasculars i autoimmunes i també mostres no patològiques.

Conserven 400.000 mostres biològiques procedents de més de 20.000 donacions i han participat en la gestió de mostres d'una trentena d'assajos clínics. Un dels estudis en què col·laboren és el desenvolupament de Bimervax, la vacuna espanyola contra la covid-19.

També et pot interessar

stats