Fran Fernández (Lambda): "Caldrà fer pedagogia perquè la llei trans no quede en un document"

El portaveu de Lambda celebra els avanços de la nova normativa estatal i confia que el resultat torne a situar Espanya per damunt dels estàndards internacionals

El coordinador de Lambda, Fran Fernández

El coordinador general de l'associació Lambda a la Comunitat Valenciana, Fran Fernández, ha valorat en Les notícies del matí l'avantprojecte de la llei trans, que aquest dimarts aprova el Consell de Ministres.

Fernández ha celebrat els avanços que anticipa la norma, com l'autodeterminació de gènere sense necessitat d'informes mèdics o psicològics, que considera que esdevindrà la palanca que activarà la resta de drets per a les persones transsexuals. "Estem contentes amb el fet que per fi les persones trans puguen ser qui són sense més testimoni que el seu", ha explicat el portaveu de Lambda, que ha recordat que amb la legislació actual de l'Estat cal un procés d'hormonació per a poder sol·licitar el canvi de nom en el DNI.

Entre les reivindicacions que finalment no s'han plasmat en el document ha destacat la falta de solució per a les persones binàries, "les que no se senten còmodes en l'estructura home-dona", una absència que, juntament amb altres, els col·lectius de defensa dels drets LGTBi intentaran resoldre amb aportacions durant la tramitació parlamentària, quan la norma es pot enriquir mitjançant les esmenes dels grups.

"Tenim esperança de ser exemple per a tot el món, com va passar amb la del matrimoni homosexual", ha explicat Fernández, que confia que el resultat final de la norma estatal estiga almenys al mateix nivell que la Llei integral del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere de la Comunitat Valenciana, que es va aprovar el 2017, perquè puga situar-se entre les més avançades en l'àmbit internacional.

En l'actualitat, segons ha recordat, la diferència normativa en l'àmbit valencià i estatal està causant conflictes recurrents, ja que el DNI –competència estatal– o l'expedició de títols pot negar la identitat de gènere que, per exemple es reconeix en l'àmbit educatiu valencià. "Ara s'està trencant el principi d'igualtat", lamenta Fernández, "perquè tinc més drets com a persona trans si visc a València que a Castella-la Manxa i això s'ha de resoldre".

Pedagogia per a passar de la igualtat legal a la real

El coordinador de Lamba ha reivindicat la necessitat de fer pedagogia sobre la norma "perquè no quede en un paper". "Tot canvi genera controvèrsia i més en l'actualitat, amb unes xarxes socials on tot es magnifica. L'educació serà la clau per a l'avanç, com ha passat amb el matrimoni homosexual".

Educació per a aconseguir la igualtat real i no només legal, explica Fernández, que ha de normalitzar la situació d'un col·lectiu amb altes taxes de precarietat. Segons ha recordat, el 80% estan sense faena, el 70% tenen problemes per a llogar pis i un de cada deu viu al carrer, "una discriminació inacceptable" que per al portaveu de Lambda justifica de sobra la urgència de la nova regulació.

També et pot interessar

stats