Fer fotografies, primer pas per a reclamar ajudes després de l'incendi

Comença el procés perquè les persones afectades per l'incendi a l'Alt Millars presenten la relació de danys ocasionats als seus béns

Bucs d’apicultura a la zona després de l'incendi / Xavier Carrau

L'incendi que es va originar a Vilanova de Viver (Alt Millars) fa nou dies va obligar a desallotjar 1.600 persones. Controlat el foc, ja han tornat totes a casa, però ara comença un nou procés: el de reclamar els danys a les assegurances i el de sol·licitar les ajudes públiques per a pal·liar-los.

Les flames no sols han reduït a cendres la flora i la fauna de la zona, sinó que també s'han vist afectades infraestructures, explotacions agràries, i el sector ramader i l'apicultor. Per a poder demostrar l'abast dels danys ara és el moment que el veïnat reunisca proves, com dades, fotografies i factures.

Segons explica Esther Puchades, vicepresidenta de Col·legi Oficial d'Enginyers Tècnics Industrials de València i experta en peritatge de sinistres, la persona damnificada té set dies des que torna a casa per a presentar la reclamació a les asseguradores. En primer lloc, abans de tocar res, cal fer fotos per a deixar constància de l'estat en què es troba la casa, l'empresa, el vehicle o qualsevol altre bé assegurat. Una vegada s'ha enregistrat tot el necessari, ja es pot netejar i endreçar-ho tot.

Després d'haver avisat l'asseguradora hi ha cinc dies per a quantificar els perjudicis, presentar una relació aproximada de danys i una reclamació.

De moment, l'alcalde de Montant, Sergio Fornas, ha confirmat que la Generalitat posarà a disposició de la ciutadania una oficina per a facilitar el seguiment de tots els passos per a demanar ajudes públiques, tal com es va fer després de l'incendi de Begís (Alt Palància). Puchades recorda que, en el cas dels incendis forestals, resulten afectades "parcel·les de muntanya públiques i privades, o camins públics i privats" i que tot açò és reclamable en aquestes ajudes.

També et pot interessar

stats