Fontilles alerta sobre l'augment de la lepra, amb sis casos registrats en 2018 a Espanya
En el Dia Mundial contra la Lepra, l'entitat adverteix que s'ha incrementat la resistència al tractament de la malaltia.
La Fundació Fontilles, entitat espanyola referent en la lluita contra la lepra, ha alertat sobre l’augment de les recaigudes de la malaltia i de nous casos de resistència al tractament, coincidint amb la celebració aquest diumenge del Dia Mundial contra la Lepra.
En aquest centre treballen de valent per a trobar una cura efectiva contra la malaltia: "Una vacuna o un test diagnòstic precoç és el que ens faria falta per a poder dir que l'eliminarem de la Terra", ha declarat a À Punt NTC Pedro Torres, director de laboratori de Fontilles.
L’any 2018 es notificaren a Espanya sis casos nous d'aquesta malaltia, un d'ells a la Comunitat Valenciana, mentre que el 2017 es comptabilitzaren un total de 210.671 casos de lepra a tot el món.
Així, la malaltia ha avançat en cinc de les sis regions en què s’estructura l’OMS: un 25% pel Mediterrani oriental, un 6,4% a Amèrica, un 5,3% a Àfrica, un 4,3% al Pacífic occidental i de manera marginal a Europa.
Casos de Lepra al món en 2017 / Efe
No obstant això, Fontilles assenyala que, a pesar d’aquest avanç generalitzat, les deteccions el 2017 suposen una disminució global del 3,3% respecte a 2016. Aquesta reducció s’ha produït gràcies al retrocés del 5,9% que hi ha hagut en les deteccions del sud-est asiàtic.
El Dia Mundial contra la Lepra el va proposar el 1954 el periodista francés Raoul Follereau, i se celebra l’últim diumenge de gener en reconeixement de Mahatma Gandhi, que va morir en aquestes dates i va ajudar moltes persones afectades.