La Fiscalia francesa, a favor que jutgen a Espanya l’etarra Anboto per l'atemptat de Santa Pola

El resultat de l'atac va ser la mort d’una xiqueta de sis anys, filla d’un guàrdia civil, i la d'un home de 57 anys 

L'exdirigente etarra Soledad Iparraguirre, 'Anboto', en una imatge d'arxiu
L'exdirigent etarra Soledad Iparraguirre, 'Anboto', en una imatge d'arxiu / Fernando Alvarado (EFE)

La Fiscalia francesa s’ha pronunciat este dimecres a favor que l’exdirigent etarra María Soledad Iparraguirre, àlies Anboto, puga ser jutjada a Espanya per la seua responsabilitat en l'atemptat contra la casa caserna de Santa Pola l'agost del 2002. L'atac va acabar amb la mort de la xiqueta de sis anys Silvia Martínez Santiago, filla d'un agent, i la de Cecilio Gallego Alaminos, un veí de 57 anys que esperava l'autobús.

"Esta demanda respon a les exigències legals", ha subratllat la fiscal de la sala d'instrucció del Tribunal d'Apel·lació de París que ha examinat l'euroorde de l'Audiència Nacional de Madrid per la qual reclama Anboto pels delictes d'assassinats terroristes, temptatives d'assassinat i estralls terroristes.

L'advocat de la defensa, Romain Ruiz —la interessada no va voler eixir de la presó per a estar present en l'audiència—, ha demanat, per contra, el rebuig del lliurament de l’exdirigent etarra per una incoherència entre el nombre de delictes citats en l'euroorde (quatre) i els descrits (tres). També per “la incertesa” sobre les penes a les quals s'exposa en cas d'asseure's en el banc dels acusats a Espanya.

L'etarra ha sigut ja condemnada a Espanya a centenars d'anys de presó per diversos fets, i això se suma a les sis condemnes que li han imposat a França, la major a vint anys de presó. Com que la van detindre a França (2004), en aplicació de l'anomenat principi d'especialitat, Espanya ha de sol·licitar una extensió de l'autorització de lliurament cada vegada que la vol seure per una nova causa.

Durant el juí a l’Audiència Nacional, els magistrats van considerar que Anboto era la màxima dirigent del mateix aparell militar d'ETA entre principis del 1993 i finals del 1998. Va ser responsable d'esta estructura, també coneguda com a Otsagi, fins al 16 de setembre del 2002, quan la policia francesa la va detindre a Talença (França). Els autors materials de l'atemptat, Oscar Celarain, Iosu, i Andoni Otegi, Peio, membres del comando Argala, van ser condemnats a 843 anys de presó el 2012, però el procés va deixar fora els possibles autors intel·lectuals de l'acció, de la qual Anboto és considerada partícip.

La sala d'instrucció del Tribunal d'Apel·lació de París ha de pronunciar-se sobre el seu lliurament el pròxim 3 de juliol, i eixe dia també dictaminarà sobre el cas d'Antonio Olarra Guridi, al qual l'Audiència Nacional de Madrid també ha reclamat per a jutjar-lo pels mateixos fets de Santa Pola.

També et pot interessar

stats