La Guàrdia Civil culpa la cúpula d'ETA de l'atemptat amb dues morts a Santa Pola: "Podien haver-ho evitat"

Sis caps d'ETA declaren a l'Audiència Nacional per l'autoria intel·lectual de l'acció en què van morir una xiqueta de sis anys i un home de 57

Imatge d'arxiu de l'atemptat d'ETA a Santa Pola el 2002
Imatge d'arxiu de l'atemptat d'ETA a Santa Pola el 2002 / À Punt

La Guàrdia Civil responsabilitza els sis excaps de la cúpula d'ETA de l'atemptat amb cotxe bomba de la banda terrorista a la caserna de la Guàrdia Civil de Santa Pola (Baix Vinalopó) el 4 d'agost del 2002, que va matar una xiqueta de sis anys, Silvia Martínez, i un home de 57, Cecilio Gallego. L'acusació és fruit d'un informe de més de 300 pàgines que els investigadors de la Benemèrita han elaborat a petició del jutge instructor, Manuel Garcia Castellón, després de la reobertura del cas per una demanda de l'associació Dignitat i Justícia.

Els autors materials de l'atemptat, Oscar Celarain Iosu i Andoni Otegui Peio, membres del comando Argala, van ser condemnats a 843 anys de presó el 2012, però el procés va deixar fora els possibles autors intel·lectuals de l'acció.

El magistrat instructor va imputar al juliol els sis membres de la ZUBA, el comité executiu d'ETA, que aquest dilluns presten declaració per videoconferència: Juan Antonio Olarra Guridi Juanvi, Ainhoa Múgica Olga, Félix Ignacio Esparza Navarro, Mikel Albisu Mikel Antza, Ramón Sagarzazu Ramontxo i María Soledad Iparraguirre Anboto.

L'informe de la guàrdia civil, que s'ha conegut hores abans de l'interrogatori, assenyala que el comando Argala no estava facultat per a prendre per ell mateix la decisió i intenta demostrar que l'orde provenia de la cúpula d'ETA en conjunt i "no d'un membre concret o aïllat", ja que aquestes accions requerien "el consens i de la presa d'una decisió col·legiada per tots els integrants".

"Podien haver evitat el desenllaç", apunta el document, en què els investigadors asseguren que tots els membres de la ZUBA eren "plenament coneixedors de la intenció de volar la caserna de la Guàrdia Civil de Santa Pola, ja no sols per haver segurament decidit, planificat i ordenat l'acció, sinó perquè a més es va responsabilitzar de la materialització a través d'un mitjà de comunicació social poc després de dur-lo a terme i de l'elaboració del comunicat que justificava l'acció terrorista".

Aquest és el quart procediment contra la cúpula d'ETA que impulsa l'associació Dignitat i Justícia, en els quals s'ha imputat recentment huit exdirigents de la banda terrorista. Els altres han sigut pels assassinats dels regidors del PP Gregorio Ordóñez i Miguel Ángel Blanco, i per l'atemptat contra la terminal T4 de l'aeroport de Barajas, que va matar Diego Armando Estacio i Carlos Alonso Palate.

També et pot interessar

stats